ManşetHayvan Hakları

Endonezya’da nesli tükenmekte olan üç kaplan, kapanlarla öldürüldü

0

Endonezya‘da nesli tükenmekte olan üç Sumatra kaplanının, kapanda ölü bulunduğu belirtildi. Yetkililer Sumatra Adası’nın Açe bölgesinde bir dişi ve erkek kaplanın bacaklarından yara aldıklarını belirtti. Başka bir dişi kaplanın da 500 metre uzakta, palmiye yağı tarlası yakınlarında, kapanda kafası ve bacağından aldığı yaralar sonucu öldüğü saptandı.

Açe’deki yaban hayatı koruma örgütünün başkanı Agus Ariantoi, hayvanların ölüm nedenlerinin belirlenmesi için otopsi yapıldığını söyledi. Ariantoi, ölü kaplanların bulunduğu alanda, yaban domuzlarını yakalamak için kullanılan birçok benzer kapana rastladıklarını belirtti.

Sayıları 400’den az kaldı

Sumatra kaplanı, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından 2008 yılında “kritik tehlikedeki tür” olarak kayıtlara geçmiş ve o zaman nüfusunun 680’den az olduğu belirtilmişti. Şu an ise sayılarının 400’den az olduğu tahmin ediliyor.

Endonezyalı yetkililer, tarlaları işleten firmaların ve halkın ormanlık alana kapan koymaması konusunda uyarılarda bulunuyor. Sumatra kaplanlarına en çok zarar verenler ise kaçak avlanma, izinsiz ağaç kesme ve ormanlık alanların palmiye yağı tarlaları nedeniyle küçülmesi.

Kapanlar, sadece Sumatra kaplanlarını değil, diğer canlıları da tehlikeye atıyor. Geçen yıl da yavru bir fil, kaçak avcılar tarafından kurulan bir kapana sıkışarak ölmüştü.

Endonezya yasalarına göre, koruma altındaki hayvanları bilerek öldürmenin beş yıla kadar hapis cezası bulunuyor

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.