DünyaManşet

Endonezya’da 162 kişinin öldüğü depremin ardından Solomon Adaları’nda 7 büyüklüğünde bir deprem daha

0
Fotoğraf: Tatan Syuflana / AP

Endonzeya‘nın Batı Java eyaletindeki Ciranjang şehrinin 18 kilometre güneybatısında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 162’ye yükseldi.

10 kilometre sığ derinlikte meydana gelen depremin ardından hastaneler tam kapasiteye ulaştı, yaralılar sokaklarda, çadırlarda tedavi edilmeye başlandı.

Aralarında okul ve hastanelerin de odluğu çok sayıda bina hasar gördü, depremin tetiklediği bir heyelanla bir köy toprak altında kaldı.

Jakarta’nın yaklaşık 217 kilometre (135 mil) güneyinde yer alan ve en çok etkilenen Cianjur şehrinde enkazdan kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Batı Java Valisi Ridwan Kamil, ölenlerin çoğunun günlük dersleri bittikten sonra İslami okullarda ekstra derse devam eden devlet okulu öğrencileri olduğunu söyledi. Kamil, 31 kişinin de kayıp olduğunu belirtti. İlk açıklamalara göre 13 binden fazla kişi tahliye merkezlerine götürüldü.

Fotoğraf: Reuters

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo kurtarma ekiplerine,  enkaz altında kalan kurbanları kurtarmaya öncelik vermeleri çağrısında bulundu.

Kurtarma çalışmaları gece boyunca devam etti. 

Fotoğraf: Tatan Syuflana / AP

Vali, yetkililerin “yaralı ve ölü sayısının zamanla artacağı varsayımıyla” hareket ettiğini söyledi.

Depremin meydana geldiği bölge, ülkenin en yoğun nüfuslu yeri ve toprak kaymalarına yatkın. Birçok alanda kötü inşa edilmiş evler yıkıldı.

Fotoğraf: Rangga Firmansyah / AP

Fotoğraf: Rangga Firmansyah / AP

İlk kurtarma girişimleri, hasarlı yollar ve köprüler, elektrik kesintileri ve ağır beton molozlarının taşınmasına yardımcı olacak ağır ekipman eksikliği nedeniyle sekteye uğradı Bugün, elektrik ve telefon şebekesinde iyileşme olduğu kaydedildi.

Endonzeya depreminin hemen ardından bu sabah Pasifik Okyanusu‘ndaki Solomon Adaları‘nda 7,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Avustralya Yüksek Komisyonu’ndaki tüm personelin güvende olduğunu söyledi.

Albanese Parlamento’ya yaptığı açıklamada, “Bilinen bir yaralanma yok, ancak Yüksek Komisyon ek binasının çatısı çöktü, bu da şehrin her yerinde büyük olasılıkla hasara işaret ediyor” dedi.

Solomon Adaları Meteoroloji Ajansı, Guadalcanal bölgesinde 15 kilometre derinlikte meydana gelen depreme yönelik tsunami riski bulunmadığını duyurdu. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi ise tehlikeli dalgaların ada ülkesi kıyılarına yaklaşabileceğini açıkladı.

Solomon Adaları, birçok volkanik patlamanın ve depremin meydana geldiği Pasifik Okyanusu kenarı boyunca bir yay olan Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer aluyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.