Endonezya depreminde ölü sayısı 2 bin 100’ü geçti

Endonezya’da 28 Eylül’de meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı cumartesi günü yapılan resmi açıklama itibarı ile 2 bin 113’e yükseldi. Endonezya Ulusal Afet Yönetimi Kurulu Sözcüsü Sutopo Nugroho, 1309 kişinin kayıp olduğunu duyurdu. Yaklaşık 1700 kişinin Palu kentinde hayatını kaybettiği kaydedildi.

Sulawesi Adası’nda meydana gelen depremde yaklaşık 225 bin kişinin ev ve işyeri zarar görürken 4 bin 600 kişi yaralandı. Deprem tsunamiye yol açarken dalgaların zemini kaydırması sonucunda binalar sulara gömüldü.

Sivil savunma yetkilisi Nugroho depremin vurduğu bölgelerde “elektrik ve iletişim ağlarının yeniden kurulduğunu ve yüzde 100’e yakın oranda tekrar işlemeye başladığını” söyledi. Benzin istasyonları, süpermarketler ve bankaların da faaliyete geçtiği kaydedildi.

Palu’da enkaz altında cansız bedenlerin olduğuna inanılan bölgelerde salgın hastalıkları önlemek için geçen hafta uçakla su ve dezenfektan sıkıldı. 12 Ekim’de resmi olarak arama kurtarma faaliyetlerine son verilirken enkazın altında hâlâ cansız bedenler bulunduğu tahmin ediliyor.

Endonezya’daki SOS Çocuk Köyleri Başkanı Gregor Nithardjo da deprem sonrası çocuklara yönelik tehlikeye dikkat çeken bir açıklama yaptı. Endonezya’da her yıl yaklaşık 100 bin çocuk, yasadışı şebekeler tarafından kaçırılarak fuhuşa ve köleliğe zorlanıyor. “Sulawesi’deki mevcut kaos, insan kaçakçılarının işini özellikle kolaylaştırıyor” diyen Nithardjo “Acil durum kamplarında çocuklar yetişkinlerle birlikte kalıyor” dedi.

Özellikle ebeveynlerini kaybetmiş çocukların tehlike altında olduğunu belirten Nitihardjo, kurum olarak şu anda 5 bin çocuğun refakatçisinin olmadığını tahmin ettiklerini söyledi.

(DW)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR