Bilim-TeknolojiManşet

En güzel dünya turu tabii ki güneş enerjili olandır

0

Bu sıralar havacılığın geleceğine tanıklık ediyor olabiliriz. Nasıl mı? Solar Impulse 2 isimli uçak ve ekibinin dünya turu ile.

Daha önceden Yeşil Gazete’de de birkaç kez haber etmişti kendini (Bu ve bunun gibi). Zaten uçuşu gerçekleştiren de uçağın 2 numaralı modeli.

42.güneş enerjili uçak ile dünya turu.yeşil gazete

Solar Impulse projesinden ve uçaktan kısaca bahsetmek gerekirse; tamamen güneş enerjisi ile çalışan, oldukça büyük ve dört motorlu bir uçak. Kendisi türünün ilk örneği değil. Geçen zaman içerisinde türlü başka denemeler ve türlü başka uçaklar da yapıldı. NASA bile benzer model çalıştı ancak kabul etmek gerekir ki henüz bu teknoloji emekleme aşamasında. Henüz büyük uçak üreticilerinin ağzını bu yönden sulandırmıyor. Gücü güvertesinde iki kişi taşımaya yetiyor (ilk model 1 kişi taşıyordu). Ancak unutmadan ekleyelim, ilk uçaklara da insanlar oyuncak ve eğlencelik gözüyle bakıyordu.

Şimdiye kadar Solar Impulse, teknoloji gösterimi ve kamuoyunun dikkatini çekmek için birkaç başarılı uçuş gerçekleştirdi. Bunlardan ilk önemli olanı Madrid – Rabat arasında 2011-2012 arasında olanıydı. Ardından 2013’te Mission Accross America ile Amerika Birleşik Devletleri’ni boydan boya geçti. Şimdiki hedef dünya turu.

Uçuş biraz zaman alacak elbette. Kıtalar arası yapılan seyahat sırasında Pasifik ve Atlas Okyanusu da geçileceği için planlanan süre 5 ay. Abu Dabi‘den 9 Mart’ta başlayan yolculuk ikinci durak olan Ahmedabad‘a vardı.

Bu güzel uçağın uçuşunu bu adresten canlı izleyebilir, gönlünüz çekiyorsa destek olabilir, gün gün temiz enerjili bir uçağın ilk kez dünya turunu tamamlamasına şahit olabilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.