DünyaEnerjiManşet

Ember: Mayısta AB’de yenilenebilir kaynaklar ilk kez fosil yakıtlardan daha fazla enerji üretti

0
Fotoğraf: Michael Probst / AP

Avrupa Birliği‘nde ilk kez tam bir ay boyunca yenilenebilir enerjiler diğer kaynaklara göre daha fazla enerji üretti. 

Enerji alanında çalışan Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşu Ember‘e göre AB’de mayıs ayında üretilen elektriğin üçte biri rüzgar ve güneş enerjisinden elde edildi. Fosil yakıtların ürettiği enerji ise yüzde 27 seviyesinde kaldı.

Bu oranın kaydedilen en düşük seviye olduğunu belirten Ember, AB’de fosil yakıtlardan enerji üretiminin “büyük düşüş” yolunda olduğunu bildirdi.

euronews Türkçe‘nin aktardığına göre, “Temiz enerji rekor üstüne rekor kırıyor” diyen Ember Avrupa yöneticisi Sarah Brown, AB’de elektrik dönüşümünü “hiperaktif” olarak tanımladı.

Fotoğraf: Dita Alangkara / AP

‣ Rapor: Avrupa’nın kömür kullanımı düşüyor
‣ Ember: AB enerji krizine rağmen yenilenebilir enerjide dönüm noktasına ulaştı

AB’de fosil yakıtlardan elde edilen enerji düşüşte

Ember, AB’de fosil yakıtlardan üretilen enerji düşüşün 2022’nin sonlarından ilk aylarına kadar süren bir eğilim olduğunu belirtti.

Bazı AB ülkelerinin yoğun şekilde kömür kullanmasına rağmen, mayıs ayında kömür enerjisi toplam elektriğin yalnızca yüzde 10’unu üretti.

Bu durum, Almanya‘nın son nükleer santralini nisan ayında kapatmasına rağmen gerçekleşti ve ülkede kömürle enerji üretimi 2020’den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Avrupa’nın en büyük kömür enerjisi üreticisi Polonya‘da da kömürün toplam enerji üretimindeki oranı rekor düşüşle yüzde 62’ye geriledi.

Doğal gazdan elde edilen enerji de 2018’den bu yana en düşük seviyesine indi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.