2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Eleştirilerin odağındaki Kızılay Başkanı Meclis’te: İstifa etsem, kaotik duruma dönüşür

0

Maraş merkezli depremlerin ardından stoğundaki çadırları satmasıyla eleştirilen Kızılay‘ın Başkanı Kerem Kınık, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda milletvekillerine sunum yaptı.

Toplam 130 bin 271 çadırı deprem bölgesine sevk ettiklerini söyleyen Kınık, çadır fabrikalarında günlük bin 200 çadır üretiminin yapıldığını; son iki yılda toplam 51 bin 480 çadırın AFAD’a teslim edildiğini belirtti.

Uluslararası Göç Kurumu için üretilen çadırların deprem olunca Ahbap için iktisadi kuruluş satışı yapıldığını aktaran Kınık, “Haberim yoktu, bana sorsalardı Ahbap’a göndermeyin derdim” dedi.

Taahhüt edilen bağışlar aktarılmadı

Kınık’ın verdiği bilgiye göre 15 Şubat akşamı tüm TV kanallarında yayınlanan “Türkiye Tek Yürek” kampanyası kapsamında Kızılay için 919 milyon 982 bin TL’lik yardım taahhüt edildi. Ancak, bugüne kadar taahhüt edilen tutarın yalnızca 565 milyon TL’lik kısmı kuruma aktarıldı, 354 milyon 982 bin TL’lik kısım ise halen bekleniyor.

Kınık, depremin ardından yurt içi ve yurt dışı olmak üzere toplam ayni ve nakdi bağış tutarının toplamının 6 milyar 57 milyon 210 bin TL’ye ulaştığını açıkladı.

‘İstifa edersek kaotik ortama dönüşür’

Kınık’ın sunumun ardından komisyon üyeleri de söz aldı. CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Kınık’a “Neden istifa etmiyorsunuz, çadır, kan gıda maddesi satmak nedir?” diye sordu. Şevkin şunları söyledi:

“50 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybettiği böyle bir ortamda sınıfta kalan Kızılay’ın başkanı olarak bir de milletvekili adayı olacağınız konuşuyor. Hangi başarınızdan dolayı milletin karşısına çıkıp…”

Kınık ise istifa çağrılarına şu şekilde yanıt verdi: “Kızılay bir yönetim kurulu ile yönetilir. Genel başkanı istifa ettiği anda tüzüğümüz gereği Kızılay, iki ay içerisinde genel kurula gitmek zorundadır. Kızılay Genel Başkanı ile beraber yönetim kurulu istifası halinde idari anlamdaki işlemleri durur. Kaldı ki oluşacak tartışmalar sonucunda sahada 300 bin gönüllünün yönetilmesi kaotik bir duruma dönüşür.”

Ne olmuştu?

Haluk Levent, Kızılay’ın depremlerin üçüncü gününde derneklerine 2 bin 50 çadır sattığını söylemiş; kamuoyunda tepkilere yol açan bu durumu Kerem Kınık doğrulamıştı.

Türkiye enkazken Kızılay çadır satışında: Haluk Levent ‘AFAD da Kızılay’dan çadırları parayla alacaktı’ dedi

Satışın Kızılay’ın iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil Şirketi tarafından yapıldığını belirten Kınık, maliyetine yapıldığı belirtilen satıştan elde edilen gelirin çadır üretiminde kullanılacağını söylemişti.

Kızılay protestoları sürüyor: EHD’lilere de gözaltı
Kızılay Derneği Başkanı ve yöneticileri için suç duyurusu
İstifa etmeyeceğini açıklayan Kızılay Başkanı’dan çadır satışı ‘çarkı’: ‘Haberim yoktu, ben olsam satmazdım’
Polis tutanağından: Kızılay 18 Şubat’ta iki TIR dolusu giysi satmış
Kızılay’da yeni bilmece: Battaniye parası nerede?
Kızılay, bu kez de prefabrik barınma yapılarını sattı

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.