Dünyaİklim KriziKentManşet

Otis Kasırgasından kurtulanlar harap olan Acapulco’da yakınlarını arıyor

0
Fotoğraf: Marco Ugarte / AP

Meksika‘nın tatil kentleriden Acapulco‘yu yerle bir ederek en az 27 kişinin ölümüne ve dört kişinin kaybolmasına neden olan Kategori 5 gücündeki Otis Kasırgasından kurtulanlar, günlerini tanıdıkları ile ihtiyaçlarını arayarak ve yardımın hızla gelmesini umarak geçiriyor.

Otis, 25 Ekim’in ilk saatlerinde karaya çıkmadan önce, rekor bir süre içerisinde orta dereceli bir fırtınadan bir ‘kabus senaryosu’na dönüşmüştü. Yetkililer ve kent sakinleri daha önce bölgede görülmemiş şiddetteki fırtınaya büyük ölçüde hazırlıksız yakalanmıştı.

Meksika hükümeti kasırga sonrası bölgede görev yapmak üzere yaklaşık 10 bin asker görevlendirdi. Ancak tonlarca çamuru ve devrilen ağaçları sokaklardan kaldıracak ekipmanların gelmesi beklenenden uzun sürdü.

Fotoğraf: Marco Ugarte / AP

Öte yandan hükümet, en muhtaç durumdaki halka yardım etmek yerine kentin ekonomisi için önemli olan turizm altyapısını onarmaya öncelik vermesi yönüyle eleştirildi. Özellikle kentin yoksul mahallelerinin sakinleri durumu tepkiyle karşıladı.

Kentte su, elektrik yok; öncelik ise turizm altyapısında

Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, kasırganın Acapulco’yu vurmasının ardından kente gitti. Başkan, Otis’in vurduğu bölgedeki tüm elektrik hattı direklerini devirdiğini ve yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip şehrin büyük bölümünü elektriksiz bıraktığını söyledi. 

Fotoğraf: Marco Ugarte / AP

Associated Press‘in aktardığına göre López Obrador, “İnsanlar sığınaklara sığındı, kendilerini korudu ve bu yüzden neyse ki daha fazla trajedi, can kaybı yaşanmadı” dedi.

Acapulco’nun su altyapısı çöktü ve yaklaşık yarım milyon ev elektriksiz kaldı. López Obrador, elektriğin yeniden sağlanmasının en büyük öncelik olduğunu, ancak perşembe akşamı itibariyle hala 300 bin ev ve işyerinin elektriksiz olduğunu bildirdi.

Fotoğraf: Marco Ugarte / AP

Kahverengi sel sularının bazı bölgelerde kilometrelerce devam ettiği gözlemlendi. Birçok bölge sakini hayatta kalabilmek için zarar görmüş marketlerden ve mağazalardan temel ihtiyaçlarını aldı.

Bölge sakinlerinin mağazalardaki malları boşaltmasıyla diğer insanlar daha yüksek fiyatlarla karşılaştı.

Fotoğraf: Marco Ugarte / AP

Vatandaşlar, kurdukları dijital mahalle ağlarıyla dayanışıyor

Şehrin bazı bölgelerinde yeniden cep telefonu sinyalleri alınmaya başladı ve Acapulco sakinleri Meksika’nın diğer bölgelerinde ve ABD’de yaşayan yakınlarının desteğiyle bir işbirliği platformu oluşturdu.

WhatsApp gibi çevrimiçi mesajlaşma platformlarını kullanan kent sakinleri mahalle mahalle bir araya geldi. Perşembe günü 40 sohbet grubunda yaklaşık 1,000’er kişi vardı ve bu sayı gün boyunca artmaya devam etti.

Fotoğraf: Marco Ugarte / AP

Sohbetlere katılanlar, mahallelerin fotoğraflarını ve cep telefonu sinyaline ulaşmak için ipuçlarını paylaştı. Ayrıca haber alınamayan kişiler hakkında bilgi paylaşımları yapıldı.

Yeni bir kişi mahallenin sohbet grubuna katıldığında, şehir dışındaki insanlar ona ulaşarak oradaki diğer mahalle sakinlerini araması isteniyor.

Fotoğraf: Marco Ugarte / AP

‘Kentin toparlanması bir yılı bulabilir’

Bazı bölge sakinleri Acapulco’nun toparlanmasının bir yıl sürebileceğini söylüyor. Vatandaşlar, harap olmuş durumdaki kentte elektrik ve benzinin bulunmaması ve cep telefonlarının kapsama alanlarının çok az olması nedeniyle kentin yeniden inşasının uzun süreceğine inanıyor.

Kasırga öncesi göz kamaştıran sahil otelleri, Kategori 5 fırtınasının yüzlerce hatta binlerce pencereyi uçurmasının ardından dişleri dökülmüş canavarlara benzetildi. Meksika Oteller Birliği Başkanı Miguel Angel Fong, kentteki otellerin yüzde 80’inin hasar gördüğünü bildirdi.

Fotoğraf: Marco Ugarte / AP

Devletin elektrik şirketine ait yüzlerce kamyon fırtınanın yaşandığı 25 Ekim’de Acapulco’ya ulaştı ancak devrilen elektrik hatları çamur ve su içine gömüldü.

Aynı gün Acapulco’yu eyalet başkenti Chilpancingo ve ülkenin başkenti Mexico City‘ye bağlayan ana otoyolun kısmen yeniden açılmasına yönelik çalışmalar neredeyse tüm gün sürdü. Bu hayati kara bağlantısı onlarca acil durum aracının, personelin ve malzeme taşıyan kamyonların harap olmuş liman kentine ulaşmasını sağladı.

Fotoğraf: Marco Ugarte / AP

Acapulco’nun ticari ve askeri havaalanları henüz uçuşlara devam edilemeyecek kadar ağır hasar görmüş durumda. Ancak López Obrador, kaynakları taşımak için bir hava köprüsü kurma planının görüşüldüğünü belirtti.

Acapulco sarp dağların eteklerine kurulmuş bir kent. Pasifik Okyanusu manzaralı yamaçlarda lüks evler ve gecekondular yer alıyor. Önceki yıllarda gece hayatı, sportif balıkçılık ve uçurum dalışı gösterileriyle Hollywood yıldızlarını çeken liman kenti, son yıllarda şehri şiddete boğan ve birçok uluslararası turisti kaçıran rakip organize suç gruplarının kurbanı durumundaydı.

‣ Kabus senaryosu: Görülmemiş şiddetteki Otis Kasırgası Acapulco kentiyle tüm iletişimi kesti

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.