ManşetEnerji

Türkiye, Avrupa’da enerji fiyatları en çok artan ülke

0

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat 2021 yılı enerji fiyatlarındaki artışları yayımladı. CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu da Avrupa’daki enerji fiyatları ile Türkiye’deki enerji fiyatlarını karşılaştırdı.

Buna göre, Türkiye Avrupa ülkeleri içerisinde enerji fiyatları en çok artan ülke oldu. Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde başlayan artışın hızlanması beklenirken Türkiye, Avrupa Birliği ile uyumlaştırılan enflasyon endeksine göre (HICP) yüzde 89.6 ile Avrupa birincisi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi Vehbi Bakırlıoğlu’nun yaptığı karşılaştırmaya göre, Avrupa’da enerji enflasyon oranı, Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (HICP) ilk kez 1997’de yayımlanmasından bu yana en yüksek seviyede.

AB enerji enflasyonu ortalaması yüzde 27. Ocak ayında enerji enflasyonu aralık ayına göre 2.4 puan arttı. Türkiye HICP endeksine göre yüzde 89.6 ile Avrupa’da enerji fiyatları en çok artan ülke konumunda. Türkiye’yi, yüzde 67 ile Belçika ve yüzde 58.4 ile Hollanda izliyor. Almanya ve Fransa’da ise artış yüzde 20’lerde.

Enerjinin alt bileşenlerine bakıldığında ise en fazla artış yüzde 40.7 ile doğalgazda yaşandı. Doğalgazdaki ortalama artış ocak ayında bir önceki aya göre 13.5 puan arttı.

AB’nin 15 puan üzerinde

Gazda önemli bir artış olsa da AKP temsilcilerinin aktardığı gibi yüzde 300’lük artışlar söz konusu değil. Belçika, Bulgaristan, Danimarka ve Yunanistan’daki artış uyumlandırılmış endekse göre yüzde 100’ün üzerinde. Türkiye, yüzde 55.7’lik artışla AB ortalamasının 15 puan üstünde ve 11’nci sırada.

Elektrik fiyatlarındaki artışta AB ortalaması yüzde 23.7. En fazla artış yüzde 110 ile Hollanda’da yaşandı. Türkiye yüzde 95.5’le ikinci sırada.

Akaryakıttaki AB ortalama artışı yüzde 26. Türkiye’deki artış ise yüzde 110. AB ortalamasının neredeyse dört katı.

AB’de Ocak 2022 enflasyonu ise yüzde 5.6 olarak gerçekleşti. Türkiye’de enflasyon TÜİK’in açıkladığına göre yüzde 48.

İthalat için ödenen tutar yüzde 236 arttı

Öte yandan Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 236 artarak 8 milyar 824 milyon dolara yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı’nın oluşturduğu geçici dış ticaret istatistiklerine göre, ocakta Türkiye’nin toplam ithalatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 54,2 artarak 27 milyar 848 milyon dolar oldu.

Bu tutarın 8 milyar 824 milyon dolarlık kısmını, enerji ithalatı diye özetlenen ‘mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler, bitümenli maddeler, mineral mumlar’ oluşturdu.Geçen yılın ocak ayında bu rakam 2 milyar 625 milyon dolardı.

Bu dönemde, sanayi üretimindeki artış, küresel piyasalarda enerji fiyatlarının yükselmesi ve Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 50’ye yakın değer kaybıyla ülkede ithalat faturası da fırladı.

Ham petrol ithalatı da ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43,8 artarak 2 milyon 609 bin 752 tona çıktı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.