ManşetEkolojiUlaşım

Elektrikli araçların ÖTV oranı üç kattan fazla artırıldı

0

Karar ile;

  • Motor gücü 85 kW’a kadar olan araçların ÖTV oranı %3’den %10’a,  Motor gücü 85 kW ile 120 kW arasında olan araçların ÖTV oranı %7’den %25’e
  • Motor gücü 120 kW’nın üstünde olan araçların ÖTV oranı ise %15’den %60’a yükseldi. 

Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, Türkiye otomobil pazarında 2019’da 222, 2020’de ise 844 elektrikli araç satıldı. Satılan araç sayısı 2019’a göre yüzde 280,2 artış gösterdi. Elektrikli ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 3,2’den yüzde 3,8’e yükseldi.

Kararın elektrikli araca olan talebi düşürmesi bekleniyor. 

Dünyada destek, Türkiye’de vergi

Birçok ülke 2030’lu yıllardan itibaren içten yanmalı motorlu araçları yasaklamaya hazırlanıyor. Fransa, İspanya, Yunanistan ve Finlandiya 2025’e kadar bu motorlarla vedalaşacak.  

Birleşik Krallık ve İrlanda‘da dizel ve benzinli araçların satışına 2030’dan itibaren son verilecek. Kaliforniya‘da 2035 itibarıyla bu araçların satışı yasaklanıyor. Danimarka, İsrail, Hollanda, İsveç ve Hindistan‘da da dizel ve benzinli araç satışını yasaklayan kanunlar çıkarıldı. 2030’dan itibaren bu ülkelerde de çıkarılan kanunların yürürlüğe girmesi bekleniyor. Çin‘de yasaklama hazırlıkları sürüyor. Almanya’da ise konuyla ilgili yoğun tartışmalar yaşanıyor, ancak bu motorların yasaklanması için genel eğilimin dışında bir uygulama yapmaları çok mümkün görünmüyor. 

Dünya, sadece dizel ve petrole dayalı araçları yasaklamakla yetinmiyor, aynı zamanda doğa dostu olan elektrikli araçların yaygınlaşması için teşvikler de  sunuyor. Bunun için de elektrikli araçların vergilendirmesinde alıcılara kolaylıklar sağlıyor.

Bianet‘in aktardığına göre, ülkeden ülkeye değişen teşviklerde Avrupa ülkeleri öne çıkıyor. Bu kapsamda aracın üst limiti değişken olmakla birlikte, Avusturya 3 bin bin Euro’ya, Hırvatistan 9 bin 200 Euro’ya, Estonya 5 bin Euro’ya, Finlandiya 2 bin Euro’ya, Fransa 7 bin Euro’ya, Almanya 9 bin Euro’ya, Macaristan 7 bin 350 Euro’ya, İrlanda 5 bin Euro’ya, İtalya 6 bin Euro’ya, Portekiz 3000 Euro’ya, Romanya 10 bin Euro’ya, İspanya 5 bin Euro’ya, Birleşik Krallık 3 bin Sterlin’e kadar teşvik veriyor.

Yunanistan ise tam elektrikli araç alanlara otomobil fiyatının yüzde 15’ini geri ödüyor. Buna ek olarak eski aracı 10 yaşının üzerindeyse ve hurdaya ayırırsa 1000 euro daha ödeme yapıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.