İklim KriziManşet

İrlanda’da benzinli ve dizel araç satışı 2030’da yasaklanacak

0

İrlanda‘da hükümet, karbondioksit emisyonunu düşürmek ve çevre koruma planları kapsamında petrol ve dizelle çalışan otomobilleri yasaklama kararı aldı. Ülke trafiğinde bulunan araçların yüzde 85’i fosil yakıt kullanan İrlanda’da Çevre Bakanı Richard Bruton bu doğrultuda bir yasa tasarısı hazırladıklarını açıkladı.

Hazırlanan yasa tasarısına göre 2030’da itibaren geçerli olacak karar sonrası ülkede benzinli ve dizel araçların satışı yasaklanacak.

Danimarka, İsrail, Hollanda, İsveç ve Hindistan‘da da dizel ve benzinli araç satışını yasaklayan kanunlar çıkarılmıştı. 2030’dan itibaren bu ülkelerde de çıkarılan kanunların yürürlüğe girmesi bekleniyor.

10 yıl sonunda 1 milyon elektrikli araç

Bakan Bruton 2030 itibariyle ülkede satılan tüm yeni araçların elektrikle çalışan taşıtlar olmasını hedefledikleri ve 10 yıl sonunda ülkede 1 milyon elektrikli araç olmasını amaçladıklarını aktardı. Bruton, İrlanda’nın sera gazı salımının giderek yükseldiğini ve bu durumun bir an önce tersine dönmesi gerektiğini söyledi.

İrlanda hükümeti, ayrıca İklim Eylem Planı dâhilinde yeni yapılan binalarda 10 araçlık park yeri ve bir araç şarj noktası olmasını da tasarıda şart koşuyor.Tasarının önümüzdeki günlerde İrlanda Meclisi’ne gelerek onaylanması bekleniyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.