Birleşik Krallık’ta 2030’dan itibaren benzinli ve dizel araç satılmayacak

Başbakan Boris Johnson, daha önce 2035 olarak açıkladığı emisyonu sıfıra indirme projesi olan ‘Yeşil Devrim’i 2030 yılına çektiğini açıkladı. Bu yıldan itibaren ülkede yeni model benzinli ve dizel otomobil ve kamyonet satışı yasaklanacak.
Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, baş danışmanının istifasının ardından hükümeti için bir yeniden başlama fırsatı olarak gördüğü “Yeşil Devrim” projesini öne çekme kararı aldı. Buna göre 2030’dan itibaren yeni model benzinli ve dizel otomobil ve kamyonet satışı yasaklanacak.

Financial Times‘ın aktardığına göre, Johnson “Ülkeyi daha temiz, daha yeşil ve daha güzel hale getirmeye yardımcı olacağını bilmenin memnuniyetiyle, insanlara yüksek vasıflı işlerle yeşil bir iyileşme planlamanın zamanıdır” dedi.

Yeşil dönüşüm için 48 milyar sterlin bütçe, 250 bin yeşil iş

Birleşik Krallık, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi koyan ve geçen yıl da bunun yasasını çıkaran ilk G7 ülkesiydi. Bu durum, vatandaşların  seyahat, enerji ve yemek alışkanlıklarında büyük değişiklikler gerektirecek.

Johnson, yeşil dönüşüm programı için ülke hazinesinden 12 milyar sterlin (16 milyar dolar) özel sektörden de yaklaşık 36 milyar sterlin bütçe ayrılacağını ve 2030 yılına kadar 250 bin yüksek vasıflı yeşil iş yaratılacağını söyledi.

Daha önce ülkenin deniz rüzgar gücünü 2030 yılına kadar 10 gigawatt’tan 40 gigawatt’a çıkarmaya söz veren Johnson, ev ısıtma ve yemek pişirme dahil olmak üzere hidrojen kullanımını deneyen projeler için 500 milyon sterline kadar taahhütte bulunmuştu.

Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği’nin rakamlarına göre, geçen ay tüm krallıkta satın alınan yeni araçların yalnızca yüzde 7’si elektrikli otomobillerden oluşuyor ancak bu araçlara olan eğilim de giderek artıyor. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR