Uncategorized

“Ekosistem mühendisi” karıncanın nesli Türkiye’de tükeniyor

0

Avrupa Birliği (AB) İklim Eylem Haftası etkinlikleri kapsamında AB Edirne Bilgi Merkezi ve Trakya Üniversitesi (TÜ) ortaklığında düzenlenen panelin gündem maddesi küresel ısınma ve iklim değişikliğinin doğal yaşam ve canlılar üzerindeki etkileriydi.

“Eğer karıncalar ve arılar ekosistemden çıkarsa dünyada yaşam biter”

Panelde iklim değişikliğinin canlılar üzerindeki etkileriyle ilgili bir sunum yapan TÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, Avrupa Kırmızı Orman Karıncası‘nın Türkiye’deki varlığının tehlike altında olduğunu söyledi. Önümüzdeki 15 yıl sonra bu türü artık görmemiz mümkün olmayacağını söyleyen Prof. Yılmaz sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu karınca türü Türkiye’de Trakya’ya özgü bir türdür. Bu karıncalara ait yuvaların insan faktörüne bağlı olarak yok edildiğini görüyoruz. Çok sayıda tırtıl ve zararlı böceği yiyen bir tür. Şu anda bizim Edirne’de tespit ettiğimiz 6 bölgede 8 yuva var. Edirne’de normalde 10 bin yuva olması gerekirken sadece 8 yuva kalmış. Özellikle meşe ormanlarının olduğu bölgelerde yaşayan bir böcek. Doğaya son derece faydalı bir tür. Ekosistem mühendisi olarak bilinir bu tür. Zararlı böcek türleri yer ver biyolojik mücadele ajanı olarak adlandırılan bir böcektir Avrupa’da. Avrupa’da zararlı böceklerle biyolojik mücadele başarıyla kullanılmaktadır. Eğer karıncalar ve arılar ekosistemden çıkarsa dünyada yaşam biter. Bu tür İngiltere’de tamamen yok olmuş durumda. Almanya, Hollanda ve Macaristan’da kanunla korunuyor. Balkanlarda başta Romanya ve Bulgaristan başta olmak üzere yuvalarında önemli bir düşüş olduğu gözleniyor. Bu konuda Türkiye’nin de ortaklığıyla bir proje düşünüyoruz.”

 

(Edirne Gazetesi)

You may also like

Comments

Comments are closed.