DünyaManşet

Ekonomik kriz: Sri Lanka ve Arjantin’de halk sokaklarda, başkanlar istifa ediyor

0
Fotoğraf: Dinuka Liyanawatte/Reuters

Sri Lanka’da halk, 13 saate varan elektrik kesintilerinin ardından ülkenin içinde bulunduğu, tarihinin en ağır ekonomik krizine karşı sokaklarda. Ülkeden ardı ardına istifa haberleri geliyor. Arjantin’de de yüksek enflasyon, artan yoksulluk ve borç yükü nedeniyle halk isyan bayrağını çekti. Türkiye ise ‘uzlaşı’ mesajı verdi.

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, Başbakan Ranil Wickremesinghe‘ye görevinden istifa edeceğini resmen bildirdi.

ANI News’in haberine göre, Başbakanlık Ofisi’nin medya birimi, Devlet Başkanı Rajapaksa’nın daha önce açıklandığı gibi istifa edeceğini bildirdiğini aktardı.

Tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka’da istifalar

AA’nın aktardığına göre; tarihinin en ağır ekonomik krizinin yaşandığı Sri Lanka’da göstericiler, 9 Temmuz’da Başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti.

Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, 9 Temmuz’da yaptığı açıklamada Rajapaksa’nın 13 Temmuz’da istifayı kabul ettiğini duyurmuştu.

Başbakan Ranil Wickremesinghe de istifa etmeye hazır olduğunu bildirmişti.

Protestocular, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa‘nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aşarak içeri girmişti.

Yerleşkeye protestocuların girmesi üzerine Rajapaksa’nın buradan güvenli bir yere götürüldüğü ileri sürülmüştü.

Protestolar 13 saatlik elektrik kesintilerinin ardından yoğunlaştı

Sri Lanka’da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından Mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisi’nin çevresinde 9 Mayıs’ta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti.

Fotoğraf: M.A. Pushpa Kumara/AA

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile iki polisin de bulunduğu sekiz kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

Türkiye’den Sri Lanka’ya uzlaşı mesajı

Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından da Sri Lanka’da yaşanan gerilime ilişkin açıklama yapıldı:

“Sri Lanka’da yaşanan gelişmelerden ve devam eden protesto gösterilerinde artan şiddet olaylarından endişe duyuyoruz. Ülkenin karşı karşıya bulunduğu ciddi siyasi ve ekonomik sorunların çözümünün toplumsal uzlaşıdan geçtiğine inanıyoruz. Bu süreçte tüm taraflara itidalli davranmaları ve şiddetten kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz.”

Arjantin de isyanda

Öte yandan Arjantin’de de halk hükümeti protesto için sokaklara çıktı. Yüksek enflasyon, artan yoksulluk ve borç yükü nedeniyle protestocular, cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçti.

Euronews’in aktardığına göre; Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez protestoculara “birlik” çağrısı yaptı. Arjantin’in bağımsızlık günü dolayısıyla bir konuşma yapan Fernandez, döviz rezervlerinin düşük olduğu ve küresel enflasyonun yükseldiği bu dönemde ülkenin ekonomik sorumluluğa ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Bir süredir başkent Buenos Aires’te kamp kurarak hükümetin politikalarını ve yaşanan sosyo-ekonomik zorlukları protesto eden halk bağımsızlık günü kutlamalarında protesto yürüyüşü düzenledi. 

Büyük Meydan‘da toplanan protestocular genel grev çağrısında bulundu.

Daha sonra cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçen protestocular binanın önünde eylem düzenledi.

Dünyanın en büyük mısır ve soya üreticilerinden olan Güney Amerika ülkesi yıllık yüzde 60’ı aşan enflasyon, para birimi üzerindeki büyük baskılar ve zayıf döviz rezervinin akaryakıt ithalat maliyetindeki artış  karşısında tükenmesiyle mücadele içinde.

Arjantinliler IMF’yi işaret ediyor

Ülkede birçok kişi sıkı ekonomik politikalardan Uluslararası Para Fonu’nu (IMF) sorumlu tutuyor.

On yıllardır ekonomik kriz dalgalarıyla boğuşan ülke bu yılın başında IMF ile 2018’de başarısızlığa uğrayan ekonomik programın yerine 44 milyar dolarlık yeni bir borç yapılandırma anlaşması imzaladı.  Başkent dolduran protestocular cumartesi günü ellerinde “IMF’den ayrıl” ve “Dışarı. Fon. Dışarı!” yazan dövizlerle yürüdü.

Milyonlarca Arjantinli’nin aşevleri ve devlet yardımları sayesinde hayatta kalmayı başardığı belirtiliyor. Resmi rakamlara göre artan fiyatlar ve düşük ücretler ülke nüfusunun yüzde 37’sini etkileyen yoksulluğun daha da kötüye gideceğine işaret ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.