Ekolojik YaşamHafta SonuManşet

Ekolojik uygulamalara keyifli bir giriş – Buket Atlı & İnanç Mısırlıoğlu

0

Şehirde Ekolojik Uygulamalar Atölyesi’nin her buluşması heyecanla başlıyor. Yepyeni hayatlar, deneyimlerle tanışacak ve içimizdeki güzellikleri yeni insanlarla paylaşacak olmanın heyecanı.

Ve hazırlıklar başlasın! İki gün önceden içi özenle karbonat, gliserin, sabun rendesi, ekolojiye dair kitaplar ve takas için getirilen malzemelerle doldurulan bavullarını baş köşeye yerleştiriliyor. Ardından yereldeki üreticilerden alınan bademler, ekşi mayalı ekmekler atıştırmalık köşesine konuluyor. Kağıt bandı da unutmayalım ki herkes kendi adını yazabilsin kupasına, boşuna bardak kirlenmesin çok kere.

Şehirde de doğal ve sağlıklı yaşama adım atmak istiyorsunuz ama nereden başlayacağınıza karar veremiyor musunuz? Kendinizi çok zorlamadan, dert etmeden elimizden geldiğince değiştirebileceklerimiz nelerdir? Gelin birbirimize ilham olalım! Hem deneyimlerimizi paylaşalım, doğanın döngülerini ve şu anda yaşadığı sorunları konuşalım, hem temiz gıdaya nasıl erişebiliriz bunları keşfedelim, hem de biraz da uygulama yaparak hemen bugün hayatımızı değiştirmenin ne kadar kolay olduğunu deneyelim ve hep birlikte zehirsiz ve pratik kozmetik ve temizlik ürünleri tarifler yapalım dedik.

Şehirde Ekolojik Uygulamalar Atölyesi nedir? 

Üç kadının uzun yıllardır ekolojik alanda biriktirdiği deneyimlerle ortaya çıkan Atölye, yeni deneyimlerle büyüyor. Doğaya olan ayak izlerini azaltmak için farklı patikaları izlerken yıllardır çalıştığı kurumsal bir şirketten ayrılıp çobanlık yapmaya, arıcılık yapmaya başlayan Zeynep Mataracı, anne olduktan sonra çocuğuna ve kendisine kimyasallardan arınmış bir hayat kurmanın yollarını arayan İnanç Mısırlıoğlu ve mezun olduktan sonra bankacı olmak istemiyorum ve doğayı koruyabileceğim işler yapmak istiyorum derken ekoloji aktivizmi yapmaya başlayan Buket Atlı’nın yolları 2016 yılında kesişti.

Doğanın ritmine uygun bir şekilde yaşamak için ille de kırsalda yaşamaya veya emekli olup bir yere yerleşeceğimiz günün gelmesini beklemeye gerek yok, şehirde de doğayı keşfedip yapılabilecek çok fazla şey var! Mesela çoğu evin bahçesinde yeni dünya (malta eriği) ağacı var aslında. Ya da kapalı denizlerde nadir bulunan tepeli karabatakları Kadıköy’de her gün vapura binerken görmek mümkün ama biz nedense hep onlara bakmadan geçip sonra akşam belgesellerde kuşları izlemeyi tercih ediyoruz.

Aslında keşfeden çocuk gözleri ile bakmak istersek, şehirde de hem canlı hayatı çeşitliliği bakımından hem de doğaya daha az zarar vererek yaşayabilmek anlamında pek çok hazine bizi bekliyor. Bütün bunları hem eğlenerek hem de birbirimizden ilham alarak konuşabilsek ne güzel olur diyen 3 arkadaşın çabaları ile Şehirde Ekolojik Uygulamalar Atölyesi doğdu.

Atölyelerde hangi sorulara cevap bulmaya çalışılıyor? 

Jpeg

  • Dünyanın içinde olduğu ekolojik krizin nedenleri neler? Şehir yaşamının karmaşası içinde sürekli tüketen tarafta olmak istemiyorsak neler yapabiliriz? Sadece kişisel hayatımda bir şeyler yapmak bu gidişi durdurmaya yeterli olur mu?
  • Sağlıklı gıdaya hangi yollardan erişebiliriz? Temizlik malzemeleri gerçekten temizliyor mu? Yoksa kirletiyor mu? Doğaya zarar veren bize iyi gelir mi?
  • Kokusundan bile etkilendiğimiz ürünleri vücudumuza sürmeli veya evimizi temizlemeli miyiz? Pratik önerilerle alternatif olarak yapabileceklerimiz neler?

Atölyede yapılan çalışmalar nelerdir?

Atölyenin ilk kısmında dünyadaki canlılık tarihini keyifli bir etkinlikle öğreniyoruz ve ardından ekolojik ayak izinin ne olduğunu, nasıl azaltılabileceğini konuşuyoruz. Bunun için de iki ana başlıkta olan çözümleri inceliyoruz, temiz ve besleyici gıdaya erişim ve hem bizleri hem de doğayı zehirlemeyen temizlik & bakım ürünleri yapımı.

Atölye sırasında belki de en güzel olan şeylerden birisi ise birlikte uygulama yapabiliyor olmak. Kimi zaman sirke, diş macunu, çamaşır makinesi deterjanı, yüzey temizleyici, deodorant veya leke çıkarıcı gibi zehirsiz temizlik ve kişisel bakım malzemeleri üretiyoruz. Katılımcılarımızdan gelen en güzel yorumlardan birisi, ‘bunları yapmayı yetiştirebilecek miyiz diye kaygılanıyordum ama ne kadar kolaymış hemen yapıverdik’ şeklindeydi. O kadar zehirsiz malzemeler yapmışken, katılımcıların ürünlerden biraz yanlarına alıp eve götürebilmeleri ve deneyebilmeleri için küçük külahlar da hazırlanıyor veya herkese evden kap getirmesi söyleniyor.

İstanbul, Ankara ve diğer illerde de talebe göre atölyeler yapan ekibin takvimlere kaydedilebilecek en güncel atölyesi 28 Ocak 2018’de saat: 14.00-17.00’de Circuit İstanbul’da gerçekleştirilecek. Detaylı bilgiye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu yazı ilk olarak ecoana.com/ da yayınlanmıştır

 

 

Buket Atlı

 

 

 

 

İnanç Mısırlıoğlu

You may also like

Comments

Comments are closed.