Ege’de 316 projeye ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verildi

2022 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, İzmir, Aydın ve Muğla’da 316 proje için ÇED gerekli değildir raporu verildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022 yılında İzmir‘de 126, Muğla‘da 128 ve Aydın‘da 62 olmak üzere Ege Bölgesi‘nde toplam 316 proje için yapılan başvuruya Çevresel Etki Değerlendirmesi‘nin (ÇED) gerekli olmadığı yönünde rapor verdi.

Cumhuriyet‘in aktardığına göre, bakanlığın yayımladığı elektronik ÇED sisteminde yer alan veriler, Muğla ve Aydın’da jeotermal enerji santralları, turizm tesisleri ve tarımsal üretim tesisleri için yapılan başvuruların ilk sıralarda yer aldığını gösterdi. Öte yandan İzmir’de ise sanayi tesisleri, inşaat projeleri, konut yatırımları ile maden tesislerine daha fazla ÇED gerekli değildir raporu verildiği görüldü.

‣ Ege madenler ve JES’lerle doldu: Onlarcasına daha onay verildi
‣ Assos’un tepesine jeotermal santrale ÇED istenmedi
‣ Şırnak’taki 22 bölge için ÇED raporu gerekli görülmeden maden arama izni verildi

İlk sırada Aliağa

İzmir’deki proje başvuru dosyalarında artış dikkat çekerken, bir önceki yıl 108 projeye ÇED muafiyeti verilirken, bu rakam 2022 yılında 126’ya yükseldi.

Onay sayılarına bakıldığında, kentte ağır sanayi tesislerinin büyük bölümüne ev sahipliği yapan Aliağa 18 onay ile ilk sırada yer aldı. Maden ocaklarının yoğunlaştığı tarım merkezi Bergama’da 11, Kemalpaşa’da 18 ayrı projeye onay verildiği gözlendi.

Bu üç ilçeyi sanayi tesislerine verilen 11 ÇED vizesi ile Çiğli ilçesi, dokuzar onayla konut ve sanayi yatırımlarının kalbi olan Torbalı, maden ocaklarının yoğunlaştığı Menderes ve sanayi yatırımlarının bulunduğu Menemen sekiz onay ile takip etti.

İki kat artış

Muğla’da ÇED vizesi verilen tesis sayısının 98’den 128’e çıktığı 2022 yılında bakanlık, Bodrum, Fethiye, Marmaris, Milas, Köyceğiz gibi ilçelerde yeni turistik tesislere, Milas, Yatağan, Menteşe ilçelerinde ise çoğunlukla maden ocaklarına onay verdi.

Listenin devamında ise tarımsal üretim tesisleri ve gıda işletmeleriyle Datça yer aldı. Bir önceki yıl 51 “ÇED gerekli değildir” kararı verilen Aydın’da izin sayısı 62’ye yükseldi. Didim ve Kuşadası ilçeleri turistik tesis onayları, tarımsal ve gıda üretim tesislerinin yoğunlukta bulunduğu Çine, Nazilli ve Germencik ise enerji yatırımları ve maden tesisleriyle gündeme geldi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Edirne-Kavacıklılar OSB’ye karşı altı yıllık mücadelesini kazandı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık Köyü’nün merasına yapılmak istenen organize sanayi bölgesine ilişkin Bakanlığın itirazını oy birliği ile reddetti.

TOD: Ormanların, ‘orman sınırlarından çıkarılması’ altına hücum gibi rant savaşı başlattı

Yangında hasar gören Bayrak'lıdaki ormanın bir kısmını orman alanı dışına çıkaran kararnameyi eleştiren Türkiye Ormancılar Derneği, Orman Kanunu'ndaki Ek 16’ncı maddenin kaldırılmasını talep etti.

Hopa’da ormanı koruyan köylülere ateş açıldı: Bir kişi hayatını kaybetti

Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Cankurtaran bölgesinde yapılmak istenen mesire...

Bu video erkeklere özel [3]: Neden iş dünyası hala erkek egemen?

Gazeteci Derya Kap'ın medya, siyaset, iş dünyası ve ilişkilerdeki erkeklik hallerini irdelediği video serisinin üçüncü videosu iş dünyasınıdaki erkek egemenliğine mercek altına alıyor.

Çiftleşme sonrası aslanlardan uyuyan foklara, yılın en iyi vahşi yaşam fotoğrafları

Yaklaşan Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı sergisinde, dünyanın dört bir yanından 100 fotoğrafa yer verilecek. Kimisinde çiftleşme sonrasında görülen aslanlar, kimisinde ise uyuyan foklar bulunuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR