YerelDoğa MücadelesiManşet

Assos’un tepesine jeotermal santrale ÇED istenmedi

0

Çanakkale‘deki Assos antik kentine kuş uçuşu 4-5 km mesafedeki Büyükhüsun Köyü’nde jeotermal arama sondajı yapması için yapılan başvuruya Çanakkale Valiliği “ÇED raporu gerekli değildir” yanıtını vererek çalışmanın devam edebileceğini söyledi.

Eşsiz doğası, arkeolojik alanları, tarihsel, kültürel zenginlikleri, tarım, hayvancılık, turizm faaliyetleri olan bir bölgenin tam ortasında yer alan proje alanın bir ucunda Assos, diğer ucunda ise Kayalar Köyü yer alıyor.

Bölgedeki ikinci proje

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilerde Bakrom Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması tarafından yapılmak istenen proje Yerka Elektrik Üretim A.Ş’den devraldığı belirtiliyor. İki holdingin iştirakları ve yönetim kurulları ise aynı.

Bakrom, aynı zamanda daha önce 2018’de aldığı “ÇED gerekli değildir” kararı ile Taşağıl-Yukarıköy arasında başladığı bir jeoetermal enerji santrali çalışmasını yürütüyor.

Assos antik kenti

17 Ocak’ta mahkemeye başvurulacak

“Eşsiz doğası, arkeolojik alanları, tarihsel, kültürel zenginlikleri, tarım, hayvancılık, turizm faaliyetleri olan bir bölgenin tam ortasında, JES yatırımının başlangıç çalışmaları sırasında ÇED raporu gerekmezse ne zaman gerekir?” sorusunu soran Büyükhusun Dayanışması ise karara tepkili.

Karara tepki gösteren Büyükhüsun başta olmak üzere bölge köyleri, çiftçiler, hayvancılık yapanlar, turizmciler, STK’ler, Marmara ve Ege Belediyeler Birliği 17 Ocak’ta valiliğin kararı için yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmayı planlıyor.

Bölgede gözlem yapılacak

Dava öncesinde bir araya gelecek avukat Seçil Ege Değerli, çeşitli disiplinlerden bilim insanları, uzmanlar, STK’ler, köy muhtarı, Büyükhusun köylüleri ve civarda yaşayanlar; 15 Ocak’ta köy kahvesinde buluşarak jeotermal sondaj yapılmak istenen bölgenin doğa, tarım, arkeoloji, turizm değerleri ile ilgili yerinde bir kez daha gözlem yapacak.

 

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.