Doğa MücadelesiManşetYerel

Edirne’deki OSB mücadelesini köylüler kazandı

0
Kaynak: BirGün

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık köyü merasına yapılmak istenilen Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) köylüler hukuki mücadeleyi kazandı. Danıştay 6. Dairesi, daha önce yürütmeyi durdurma kararı verdiği OSB projesini iptal etti.

BirGün‘den Umut Can Fırtına‘nın aktardığına göre; köylüler, OSB’nin kurulması amacıyla üst ölçekli planlarda yapılan değişikliklerin iptali için Danıştay’a başvurmuştu.

‣Edirne’deki karma OSB projesine ‘yürütmeyi durdurma’ kararı

Danıştay 6. Dairesi, OSB projesiyle toprak, orman, su varlıkları, tümülüs, mezarlık, köy ve doğa açısından kamu zararlarının oluşacağına karar vererek projeyi iptal etti.

Danıştay’ın iptal kararı, köylülerin ilk hukuki kazanımı değil. Daha önce de Danıştay tarafından OSB projesine dair iki kez yürütmeyi durdurma kararı gelmişti.

‣Edirne’de karma OSB projesine Danıştay da yürütmeyi durdurma kararı verdi

Ayrıca Edirne İdare Mahkemesi’nde açılan davalarda da yürütmeyi durdurma ve iptal kararları çıkmış, 4 ayrı bilirkişi heyeti raporunda ise projedeki hukuksuzluklara dikkat çekilmişti.

İptal kararının ardından köylüler “Yer seçiminin, planlarının dahi hukuksuz olduğu ortaya çıkan Uzunköprü Karma OSB projesi için harcanan tüm paraların kurum ve kuruluşlara kuruşuna kadar iade edilmesini istiyoruz” dedi.

‣Kavacık köylülerinin mücadelesi sonuç verdi: Mahkeme OSB projesinin iptaline karar verdi

Ne olmuştu?

Edirne’nin Uzunköprü ilçesi Kavacık köyü merasına Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası, Uzunköprü Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından Karma OSB yapılması için çalışma başlatılmıştı.

Köylüler, projenin gerçekleştirileceği alanın orman ve tarım arazisi olduğu için karşı çıkarak hukuki mücadele başlatmıştı.

Önce Edirne İdare Mahkemesi, ardından İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ve  Danıştay 6. Dairesi de açılan davalar yürütmeyi durdurma kararıyla sonuçlanmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.