ManşetDoğa MücadelesiTürkiye

Kavacık köylülerinin mücadelesi sonuç verdi: Mahkeme OSB projesinin iptaline karar verdi

0

Edirne‘nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık Köyü merasına yapılmak istenen Karma Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) karşı Edirne İdare Mahkemesi‘ne açılan davadan iptal kararı çıktı. Kararın ardından Kavacık köylüleri ve Avukat Bülent Kaçar, mahkeme kararına uyarak projenin iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Kavacık köylülerinin avukatı Bülent Kaçar, lehlerinde çıkan bu dördüncü mahkeme kararıyla ilgili, “Bugüne kadar Kavacık köylülerinin itirazlarını dikkate almayanlar artık mahkemenin iptal kararı karşısında projeyi derhal iptal etmeleri gerekmektedir. Yargı kararını gecikmesizin uygulamak devlet kurumlarının baş görevidir” diyor.

Köylüler daha önce sırasıyla Edirne İdare Mahkemesi‘ne, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi‘ne ve Danıştay 6. Dairesi‘ne dava açmış ve üç davayı da kazanmışlardı.

Mahkeme kararı: Hukuka uygun değil

Edirne İdare Mahkemesi, kararında Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası, Uzunköprü Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından ilçeye bağlı Kavacık köyü merasına Karma OSB kurulması için yürüttükleri çalışmanın hukuka uygun olmadığına hüküm etti. Kararda şöyle denildi:

“OSB yapılması düşünülen alanın etrafında yerleşim yerleri, sulama göletleri, tarım alanları,  orman alanları, mera alanları ve bunlardan elde edilecek tarımsal ürünler bulunduğu, bu bölgeye Karma Organize Sanayi Bölgesi yapılması durumunda belirtilen unsurların zarar göreceği,

Karma OSB yapılmasının gerekçesinin tek tip OSB olması durumunda OSB’nin dolmayacağı endişesi olduğu, Trakya bölgesinde 15 adet OSB, karma OSB bulunduğu, doluluk oranının %35-86 arasında değiştiği, mevcut OSB’lerin amaca uygun şekilde kullanılabileceği,

Meri planlar bakımından gerçekleştirilen plan değişikliklerinin, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinde belirtilen, tanımlara, çevre düzeni planının niteliğine, bilgi ve verilerin toplanmasına ilişkin esaslara, çevre düzeni planı sınırları içinde kalan alanlarda uygulanacak temel esaslara, planların hazırlanması, hazırlattırılması ve incelenmesi ve değişikliğine ilişkin idari ve teknik usullere, alt ölçekli planlarla ilişkisine ve plan hiyerarşisine uygun olmadığı,

Uyuşmazlık konusu olan Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi yönelik plan rapor hüküm ve kararlarının değişiklik öncesi 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planında belirlenen genel ilke ve esaslara aykırı olduğu anlaşılmakla,

Karma OSB yer seçiminin kesinleştirilmesine ilişkin tesis olunan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

’30 gün içinde projeyi iptal etmeye çağırıyoruz’

Mahkeme kararın ardından yazılı bir açıklama yayımlayan Kavacık köylüleri ve avukatları Bülent Kaçar, hazine arazilerinin Kavacık köyüne verilmesini ve 30 gün içerisinde projenin iptal edilmesini istedi:

“Hukuksuzluğu üç ayrı mahkeme kararı ve üç ayrı bilirkişi raporu ile ortaya çıkmış olan 200 dönümlük DSİ ormanını içeren kadim köy otlakiyemiz olan ve Karma OSB yönetimince Hazine‘den çok ucuza satın alanın iki ayrı Hazine arazimiz Kavacık köyüne derhal geri verilmelidir. Çünkü OSB kurmak üzere alınan hazine arazilerinde başka bir tasarrufta bulunulamaz. 

Bu ülkenin yurttaşları ve Kavacık halkı olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını, Uzunköprü Karma OSB Yönetimini ve Edirne Valiliğini,  Edirne İdare Mahkemesinin 2020/555 Esas 2021 / 2075 Karar sayılı iptal kararı gereği Uzunköprü Karma OSB projesini 30 gün içinde iptal etmeye çağırıyoruz. Hukuksuzlukta ve bilime aykırılıkta ısrar ederek kamu paralarının harcanmasına göz yumulamaz. Yer seçiminin dahi hukuksuz olduğu ortaya çıkan Karma OSB projesi için harcanan paraların kurum ve kuruluşlara kuruşuna kadar iade edilmesini istiyoruz.”

Ne olmuştu?

Edirne’nin Uzunköprü ilçesi Kavacık köyü merasına Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası, Uzunköprü Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından Karma OSB yapılması için çalışma başlatılmıştı.

Köylüler, projenin gerçekleştirileceği alanın orman ve tarım arazisi olduğu için karşı çıkarak hukuki mücadele başlatmıştı.

Önce Edirne İdare Mahkemesi, ardından İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ve  Danıştay 6. Dairesi de açılan davalar yürütmeyi durdurma kararıyla sonuçlanmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.