Kültür-SanatManşet

Edebiyat dergisi Mavi Yeşil’in 82. sayısı çıktı

0

“Rize’deki Türkiye, Türkiye’deki Rize” şiarı ile 14 yıldır aralıksız yayımlanan kültür-sanat-edebiyat dergisi Mavi Yeşil seksen ikinci sayısıyla okur karşısına çıkıyor.

İki ayda bir yayınlanan Mavi Yeşil, okurlarına en kısa zamanda posta yoluyla ulaştırılıyor. Günümüzde edebiyat dergilerinin makus talihine karşı 14 yıldır aralıksız şekilde yayınını ve çizgisini koruyan Mavi Yeşil’in 82. sayısını hazırlarken patlak veren ve içeriğini bilen herkesi umutla dolduran Gezi Direnişi hakkında dergi kadrosunu söyleyecekleri var;

Bu sayımızın yayıma hazırlandığı günlerde Türkiye, son yıllarda benzeri görülmemiş gösterilerin sahnesiydi.  Ortalık toz dumandı kısacası. Mesajlar verildi, mesajlar alındı; umulur ki birbirimizi anlamaya açılan pencereler daha aydınlık günleri gösterir.

Biraz daha sanat biraz daha edebiyat… Sanat, her zaman yetim çocuk bizde; bugün yolun yarısına gelmiş olanların doğduğu yıllardaki benzer gerginliklerde veda ettirilen Bedrettin Cömert’in yazdıklarından birkaç cümle okuyabilseydi keşke kurşun sıkan ellerin gözleri. Değişen bir şey yok; küçüğüyle büyüğüyle, söylemlerimiz estetik kuşatmanın ne kadar da uzağında bugün de.

Peyami Safa’nın, Türk İnkılâbına Bakışlar kitabına “sunuş” yazan Mustafa Şekip Tunç: “Hakiki alaka ve ihtiyaçların tabiî kılavuzluğu altında çalışan kafalar, öğrenilecek şeyleri tam vaktinde arar, iştahlarını açacak, düşüncelerini besleyecek gıdaları, açlığın uyandırdığı hırs ile kendiliklerinden bulurlar.” diyor ya bekleyelim bakalım o kafaların, aradıklarını kendiliklerinden bulacakları günleri.”

Mavi Yeşil’in 82. sayısının sayfalarını çevirirken karşılacaklarımıza göz atacak olur isek:

35 yıl sonra Bedrettin Cömert’i yeniden bizlere anımsatan  ve Cömert’in edebiyat, sanat eksenli yaşamına ışık tutan yazıyı Hasan Öztürk kaleme aldı. Dergide ilk kez yazısı yayınlanan Hüseyin Alemdar, Beş Vakit adlı yazısında ömrünün soluğu şiiri ve kendisini derinden etkileyen şairleri anlatıyor. Bir başka yeni yazar Şener Şükrü Yiğitler, edebiyatımızın büyük ustalarından Hasan Ali Toptaş’ın Uykuların Doğusu adlı romanında zaman algısını inceliyor. Ayşegül Özalp, Türk edebiyatının lirik prensesi Tezer Özlü’yü ve onun otobiyografik romanı Çocukluğun Soğuk Geceleri üzerine yazdığı yazısıyla dergide yer alıyor. Erol Uzun, popüler kültürün hangi değerleri tükettiğini sorguluyor. Elif Balcı Kaştaş, Sezai Karakoç’un Kapalı Çarşı adlı şiirini değerlendiriyor. A. Murat Özhan yol ve yolculuk üzerine denemesiyle dergide. Nurkal Kumsuz erkek egemen dünyada kadın edebiyatçı olmanın zorluklarına değiniyor.

82. sayının öyküsü Merve Şimşek’e ait. Yavuz Demirci, Tan Doğan, Cemal Karsavran, Fırat Caner, Kasım Yılmaz ve Ferda Balkaya Çetin ise şiirleriyle dergide yer alan isimler.

82. sayının içindekiler

 

35 Yıl Sonra Bedrettin Cömert / Hasan Öztürk … 2

Asel / Yavuz Demirci …7

Beş Vakit / Hüseyin Alemdar … 8

Uykuların Doğusu’nda Zaman / Ş. Şükrü Yiğitler … 14

Fasit Daire / Fırat Caner … 19

Çocukluğun Soğuk Geceleri / Ayşegül Özalp … 20

Popüler Romanlara Meze / Erol Uzun … 22

Susar / Cemal Karsavran … 23

Kapalı Çarşı ve Karakoç / Elif Balcı Kaştaş … 24

Yol, Yolcu ve Yolculuk / A. Murat Özhan … 27

Edebiyat Dünyasında Kadın Olmak / Nurkal Kumsuz … 28

Rıhtımında / Kasım Yılmaz … 29

Uçurtmalar Uçmalı / Merve Şimşek … 30

Sone / Ferda Balkaya Çetin …31

Şeytan Boynuzu / Tan Doğan …32

(Yeşil Gazete)

 


You may also like

Comments

Comments are closed.