TürkiyeKadınManşet

Edebiyatta Me Too hareketi: Erkek yazarlar ifşa edildi, faillere yönelik yaptırımlar başladı

0

Kadınların, kendilerini taciz eden erkekleri ifşa ettiği ve son yıllarda tüm dünyaya yayılan ‘Me Too’ hareketi edebiyat dünyasında da yankı buluyor. Hasan ali Toptaş, Bora Abdo, Hüseyin Kıran gibi yazarların taciz ettikleri kadınlar tarafından sosyal medyada ifşa edilmesinin ardından yazarlara yönelik yaptırımlar da başladı.

Ödülü geri çekildi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından her yıl bir edebiyatçıya verilen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü bu yıl Hasan Ali Toptaş‘a verildi. Toptaş’ın  kadınlara yönelik tacizlerinin yankı bulmasından sonra Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Değerlendirme Kurulu, yazara verdikleri ödülün geri çekildiğini açıkladı.

Yayınevinin açıklaması tatmin edici değil

Kadınların açıklamalarının ardından Hasan Ali Toptaş ile çalışan Everest yayınları da bir açıklama yaptı. Ancak, açıklama tatmin edici bulunmadı. Açıklama ise şöyle:

Yayınevimizin yazarlarından Hasan Ali Toptaş ile ilgili açıklamaları hassasiyetle takip ediyoruz. Mağduriyetlerin dile getirilmesini önemsiyoruz. Koşulsuz, amasız olarak kimden gelirse gelsin her türlü tacizin karşısındayız. Süreci bu anlayışla değerlendirmekte olduğumuzu saygıyla duyururuz.”

Hasan Ali Toptaş tacizi kabul etti

Yazar Hasan Ali Toptaş, birçok kadının kendilerini taciz ettiğini söylemesinin üzerine bir paylaşımda bulundu. Ancak, Toptaş’ın paylaşımında yer alan ‘bilmeden farkında olmadığım davranışlar’ ifadesi tepki yarattı ve yazarın özrü samimi bulunmadı. Hasan Ali Toptaş’ın paylaşımı şöyle:

İnsan erilliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor. Failliğin ne olduğunu bugün kadınlardan öğreniyoruz. Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum.”

Toptaş’ın taciz ifşası

8 Aralık Salı günü, Leyla adlı bir kadın, yazar Hasan ali Toptaş’ı sosyal medya üzerinden ifşa etmişti. Paylaşımların ardından sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüdü. Başka kadınlar da yazar tarafından tacize maruz bırakıldıklarını paylaşarak birbirlerine destek verdi.

Yazar Pelin Buzluk da  Toptaş’ın tacizine uğradığını belirtti. Buzluk, Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı: 

Benim de kendisiyle çok korkunç bir anım var. O zaman evliydim, eşime bile anlatamadım. Yıllar sonra güçlükle anneme anlatabildi. Sonraları bazı yazar arkadaşlarıma yine zorlanarak anlattım. Bir hafta sonra kendisiyle yan yana fotoğraf paylaşanlar oldu. Leyla asla yalnız değilsiniz.

Bora Abdo’yla yayınevinin yolları ayrıldı

Toptaş’a yönelik taciz ifşalarının ardından yazar Bora Abdo tarafından tacize maruz bırakıldığını söyleyen kadınlar da yaşadıklarını anlattı. Abdo’yla çalışan İletişim Yayınları sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımla tacizci yazarla yollarını ayırdıklarını duyurdu. İletişim Yayınları’nın paylaşımı şu şekilde:

İletişim Yayınları olarak, maruz bırakıldıkları gayriinsani davranış, zorbalık ve tacize karşı yazarlarımız Pelin Buzluk ve Aslı Tohumcu’yla beraberiz. Bora Abdo ile olan yayın ilişkimizi sona erdirdiğimizi okurlarımızın bilgisine sunarız.”

Yazar Aslı Tohumcu, Abdo tarafından tacize maruz bırakıldığını paylaştı.

Hüseyin Kıran da tacizden ifşa oldu

Bir sosyal medya kullanıcısının yazar-şair Hüseyin Kıran’ın kendisini tacize maruz bıraktığını söylemesi üzerine yazar Mevsim Yenice ve Ezgi Polat da Kıran tarafından tacize maruz bırakıldıklarını söylediler.

Kıran, taciz açıklamalarını kabul etmedi

Hüseyin Kıran, konuyla ilgili bir açıklama yaparak iddiaları kabul etmediğini, ispat etmelerini istediğini söyledi:

İfşa böyle olmaz diyorum, benimle ilgili iddiada bulunan arkadaşların bunu ispat etmelerini istiyorum. Özür dilemiyorum. Bir hata yaptıysam bedelini ödemeye hazırım. Savcılıklara gitsinler, şikayetçi olsunlar. Ben bu kadar alçak bir adam değilim. Beni taciz etti diyen birçok isim benim dostumdu. Şu an ne söylersem faydası olmayacak.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.