ManşetDoğa MücadelesiYerel

EDÇEP: Dalyan Sazlıkları imara açılıyor

0
Fotoğraf: Ekoloji Birliği

Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) 380 dönümlük Dalyan Sazlıkları’nın imara açılmasını protesto etmek için Altınkum’da bir basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada bölgenin doğa parkı olarak korunması talep edildi.

Bu bölgede yeni bir konut, ticaret, turizm ve sosyal donatı alanı oluşturulması planlanıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin satıştan önemli bir gelir sağlamayı amaçladığı aktarılan açıklamada “Yıllardır bu araziler pek çok kişi ve kurumun iştahını kabarttı. Onlarca farklı öneriyle, bu alanları kapmak isteyenler oldu. Son yıllarda da bu girişimler arttı” denildi.

Hazine’den Belediye’ye aktarıldı

İmara açılması için yerel seçimlerden önce başlatılan girişimin Şubat 2019 tarihinde yapılan imza kampanyasıyla iptal ettirildiği belirtilen açıklamada “Fakat yerel yönetimler yenilendikten hemen bir yıl sonra, 2020’de bu arazilerin Hazine’den Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne devri gerçekleştirildi” ifadeleri kullanıldı.

Büyükşehir’e geçmesinin ardından ise arazilerin bedelsiz devriyle ilgili karar Şubat 2020’de Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle çıktı. Açıklamada bu karara hiçbir itiraz şerhi bile konulmadığı belirtildi.

Fotoğraf: Ekoloji Birliği

‘Doğal bir miras’

Arazi satışlarının iptaliyle ilgili bir “dilekçe kampanyası” başlatacaklarını dile getiren EDÇEP, açıklamasında “Vatandaş sorumluluğu hisseden bütün duyarlı hemşerilerimizi, bu kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz. Seslerimizi ortaklaştırarak, layık olduğumuz temiz, huzurlu, sağlıklı ve dengeli yaşama kavuşmak için, elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” çağrısında bulundu. EDÇEP olarak yapılan basın açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

‘Finansman’ kaynaklı bu amacın tek çözüm yoluymuş gibi vatandaşlara sunulmasını kabul etmiyoruz. Zira bu alan ‘sivrisinek kaynağı’ olmadığı gibi, para kaynağı da değildir. Dalyan’ın son sazlıkları, Kazdağları ekosisteminin günümüze kalan son örneğidir, binlerce canlının yaşam alanıdır ve geleceğe bırakılması gereken bir doğal mirastır. Bu sulak alanların ‘doğa parkı’ olarak korunması bu nedenle çok önemli.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.