Eber Gölü’nün suyu dört kilometre geri çekildi

Eber Gölü'ndeki su çekilmesi bu ay da devam etti. Göldeki çekilme ekim ve kasım aylarında toplam dört kilometreyi buldu.

Afyonkarahisar‘da bulunan Türkiye‘nin 12. büyük gölü olan Eber Gölü‘nde su çekilmesi tehlikeli boyutlara ulaştı. Gölün suyu ekim ayında 2.5,  kasım ayında da 1.5 kilometre çekildi. Böylece gölde toplam çekilme dört kilometreyi buldu. 

Göl, kuruma riskiye karşı karşıya

Gölde son yıllarda yaşanan su çekilmesinin kuraklık, iklim değişikliği ve bilinçsiz sulama kaynaklı olduğu belirtilirken bu durum gölün kuruma riskini de beraberinde getirdi.

Geçtiğimiz senelerde balık tutanların, kamış toplayıcılarının kayıklarla ilerlediği yerlerde suların çekilmesiyle motorlu taşıtlarla açılan yollardan göl suyuna ulaşılıyor. Bir zamanlar gölde kullanılan kayıklar ise artık karada. Ayrıca, bölgenin önemli bir geçim kaynağı olan ve bazı Avrupa ülkelerine ihracatı bile yapılan kamış üretiminin suların çekilmesiyle azaldığı bildirildi.

‘Gölde öncede içilecek su vardı’

Bölge sakinlerinden Süleyman Demir ise şunları anlattı: 

Gölün önceden güzel, içilecek derecede suyu vardı. Kayıklar gölün artık iflas ettiği ve kurumasından dolayı orda kaldı. Karada kayık yürür mü? Geçen yıl biraz su vardı ama zamanla o su da gitti. Geçen yıl su bayağı vardı ama bu yıl tamamen gitti. O kayıkların yanında motorlu kayıklarla da geziliyordu. Kayıkların hepsinin sahibi var ama kimse evine getirmiyor.

Eber Gölü’nün en derin yeri 21 metre. Gölün yüzölçümü ise yaklaşık 120 kilometrekare. Deniz seviyesinden yüksekliği ise 967 metre.

Eber Sarısı

Eber Sarısı adlı endemik bitki türü dünyada sadece Eber Gölü’nde yetişiyor. Göl, Türkiye’de göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunduğundan sazlık alanlarıyla da birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR