LGBTİ+KadınManşetMedya-İnternet

Düşlerden tarih yazmak: Lezbidüş web sitesi açılıyor

0

Türkiye’deki lezbiyen ve biseksüel feminist örgütlenmelerinden olan Lezbifem’in içinden çıkan sözlü tarih çalışma grubu Lezbidüş‘ün artık bir sitesi var.

2016’nın başlarında toplantılarına başlayan Lezbidüş ekibi, 2016-17 yıllarında, İstanbul’da yaşayan LB+ kadın+larla görüşerek bu kişilerin “sadece deneyimlerini değil hayallerini ve ütopyalarını da” derleyen bir sözlü tarih araştırması gerçekleştirdi. Beş yıl süren araştırmalar neticesinde ise bu çalışmalardan elde edilen birikim, bir internet sitesine evrildi.

Kendi deyimleriyle “İnsan hayallerinden, nasıl bir yaşam istediğinden yola çıkarak politika üretiyorsa biz de hayallerimizi araştıralım” diyerek yola çıkan Lezbidüş ekibi, LB+ kadın+ların kendilerini tanıma, çevrelerine açılma ve başka bir hayat kurma yolculuklarına eşlik ettikten sonra hayallerine odaklanıyor.

‘Tamamen kolektif bir çalışma’

Ekip, çalışmanın nasıl yapıldığını şu sözlerle anlatıyor:

Soruların hazırlanmasından görüşmelerin düzenlemesine tüm aşamalarda, yöntemlere hep birlikte tartışarak karar verdik. Feminist güzergahımızı, farklı aşamalarına dahil olan arkadaşların katkılarıyla oluşturduğumuz tamamen kolektif bir çalışma.

LGBTİ+ hareketin içindeki LB+ görünürlüğünün artmasını önemseyen grup, kişisel hayatın gizliliği/anonimliği ilkesine bağlılık gösteriyor. Bu bağlamda, görüşülen kişilerin cayma hakları da dahil olmak üzere, karar verici rolleri birincil önemde görüldü ve çalışmanın her aşamasında kişilerin onayı arandığı belirtiliyor.

Lezbidüş’ün sitesinde çalışmanın detaylarını ve Lezbiyen biseksüel+ kadın+ların deneyim ve düşlerini bulabilirsiniz.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.