KadınLGBTİ+Manşet

Almanya, feminist dış politikaya yöneliyor

0
Fotoğraf: Kay Nietfeld / DPA / PA

Almanya’da ‘feminist dış politika’ oluşturulmasına ilişkin hedefler ve ilkelerin yer aldığı kılavuz dün (2 Şubat) kamuoyuyla paylaşıldı.

Almanya Dışişleri Bakanı ve Yeşiller Partili siyasetçi Annalena Baerbock ve Kalkınma Bakanı Svenja Schulze dün kabineye feminist bir dış politika ve kalkınma politikası için kılavuz ilkelerini sundu.

Baerbock’un 88 sayfalık feminist dış politika kılavuzunu kabineye sunduğu konuşmasının detayları Almanya’nın feminist dış politikasının ilkelerini ortaya koyuyor.

Kabinenin oturumunda konuşan Baerbock “Haklar, Temsiliyet, Kaynaklar…Feminist dış politika bunlarla ilgili” diyerek kılavuz ilkelerini özetledi.

Alman Bakan “Biz bir devrim çağrısı yapmıyoruz, biz bunu doğal olarak yapıyoruz” ifadelerini kullanarak feminist dış politikanın gelecekte dış politikanın tüm alanlarında hakim olması gerektiğini vurguladı.

Schulze ise, “Adaletsizlikle mücadele söz konusu olduğunda, kadınlardan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Dış politikada “erkek egemen görüşün ötesine geçmenin” hedeflendiğini aktaran kılavuzda, feminist dış politika elçisinin de atanacağı belirtildi.

Kalkınma Bakanlığı‘nın fon sağladığı toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen projelerin artırılacağı, 2025 yılına kadar oranın yüzde 64’ten yüzde 93’e çıkarılmasının amaçlandığı kaydedildi. Kılavuzda, “Feminist dış politika dünya çapında toplumsal cinsiyet eşitliğini hedefliyor” ifadelerine yer verildi.

feminist dış politika

Alman Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yer alan kılavuza dair bilgi notunda “Dünyanın birçok bölgesinde insanlar hala yapısal dezavantajlarla karşılaşıyor. Feminist dış politika bunu azaltmaya çalışıyor ve bu da dışişleri çalışanlarını güçlendirmekle başlıyor” cümleleri yer aldı.

Baerbock, hazırlanan yeni kılavuzun ön sözünde, “Feminist bir dış politika izliyoruz çünkü bu son derece gerekli. Çünkü dünya genelinde erkek ve kadınlar hâlen eşit muamele görmüyor” ifadelerini kullandı. Baerbock, “Kadın hakları, toplumlarımızın içinde bulunduğu durumun bir göstergesidir” diye ekledi.

‘Sadece kadınlara yönelik değil’

“Gerçek” bir feminizmden bahseden Alman bakan, nüfusunun yarısının kadınlardan oluştuğu dünyada kadınların dikkate alınması gereğinin altını çizdi ve feminist dış politikanın kadınların eşit muamele görmesi esasına dayanacağını belirtti.

Feminist dış politika metninde kadın haklarının toplumların içinde bulundukları durumun bir göstergesi olduğu vurgulanırken aynı zamanda feminist dış politikanın sadece kadınlara yönelik olmadığı da belirtiliyor. Feminist dış politikanın odağı daha ziyade kökenleri, dinleri, engellilik halleri, cinsiyetleri ya da cinsel kimlikleri nedeniyle toplumun kenarına itilmiş kişiler olarak tanımlanıyor.

Feminist dış politika kadınlar ve marjinalleştirilen grupların hakları, temsiliyetleri ve yeterli kaynaklarına odaklanmasıyla Dışişleri Bakanlığının tüm faaliyet alanlarını kapsıyor. Mesela barış ve güvenlik politikaları anlamında odak noktası barış süreçlerine katılım, insani yardım, kriz yönetimi gibi alanlarda toplumsal cinsiyete özgü risklere daha fazla önem verilmesi olarak özetlenebilir.

‣ Özlem Teke: Yeşil politika, feminizmin değerleriyle bütünleşik oluşuyor

Dünyada feminist bir dış politikaya doğru

Avrupa‘nın en büyük ekonomisi ve dış politikada önemli bir aktör olan Almanya’nın, 2014 yılında İsveç tarafından başlatılan feminist dış politika hareketine ivme kazandırması bekleniyor. Son yıllarda Kanada, Fransa, Meksika ve İspanya‘da da benzer politikalar benimsenmişti.

Baerbock “Dış politika hizmetimize daha feminen bir yüz kazandırmak ve üst düzey pozisyonlardaki kadın oranını artırmak için çok çalışacağız” diyerek Alman elçilerin sadece yüzde 26’sinin kadın olduğunu kaydetti.

Baerbock “Finansal kaynaklarımızı da daha sistematik olarak feminist dış politikaya tahsis edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‣ Parlamenter politika ve kadınlar

Ahlakçılık eleştirisi

Bazı uzmanlar bu hareketin “ahlakçılık” olarak algılanması riski konusunda uyarıda bulundu. Baerbock da buna yönelik endişelere dair konuşmasında kılavuzlarının “dünyayı naif bir şekilde iyileştirmeyi hedefleyen bir misyon kitapçığı olmadığını” belirterek Almanya’nın diğer ülkelerden öğrenecek çok şeyi olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanına göre cinsiyet dış politika harcamalarında daha fazla dikkate alınacak. Kılavuza göre Almanya kadınların resmî barış süreçlerine daha fazla dahil olması için lobi yapacak.

‣ ‘Sosyoekolojik dönüşüm için feminizm şart’

‘İran’da öldürülen Amini konusunda Tahran’a karşı net bir tavır alınmadı’

Hükümetin feminist dış politika kararı, eleştirileri de beraberinde getirdi. Hıristiyan Demokrat Parti‘den (CDU) Jürgen Hardt, Baerbock’u, İran‘da Mahsa Jîna Amini‘nin ölümün ardından başlayan protestolarda Tahran yönetimine karşı ‘net bir tavır almamak’ ile suçladı. Hardt, “Federal hükümet, İran’da kadınların yanında durarak feminist dış politikanın pratikte ne anlama geldiğini gösterebilir” dedi.

‘Ticaret ve anlaşmalar feminist değerlere dayalı değil’

Sol Parti’nin Eş Genel Başkanı Janine Wissler ise, kadın haklarının ihlal edildiği Suudi Arabistan‘a silah ihracatının ve Katar‘la yapılan anlaşmaların ‘feminist değerlere dayalı bir dış politikaya işaret etmediğini’ söyledi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.