WWF- Türkiye (Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı) 16 Haziran Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü’ne ilişkin bir açıklama yayınlayarak “Dünyanın en yaşlı denizcilerinin yaşamaya devam etmesi için yuvalama kumsallarını korumak büyük önem taşıyor” dedi.
Açıklamada Adana’da Sugözü kumsalında inşaatı devam eden Hunutlu Kömürlü Termik Santrali projesinin Akdeniz Havzası’ndaki önemli yeşil deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından birini yok ettiğine dikkat çekildi.
Önde gelen yumurtlama alanlarından
Adana’nın Yumurtalık ilçesinde ithal kömürle çalışacak Hunutlu Termik Santral projesinin ve projeye ait kıyı ve deniz yapılarının bulunduğu Sugözü Kumsalı, ülkemizdeki önde gelen deniz kaplumbağası yuvalama alanları arasında.
IUCN’in Kırmızı Listesine göre “tehlike altında” kategorisinde yer alan yüzlerce Yeşil deniz kaplumbağası ve İribaş deniz kaplumbağası her yıl bu bölgede yumurta bırakıyor.
‘Mevzuata aykırı’
Mevzuata göre bu alanda termik santral yapılmasının hukuka aykırı olduğu belirtilen açıklamada “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından yayımlanan Deniz Kaplumbağalarının Korunmasına İlişkin 2009-10 sayılı Genelge’ye göre, bu alan korunması gereken önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından biri; yani bu kumsala çivi dahi çakılmaması gerekiyor” denildi.
Pasinli: İskele habitatlarını ikiye bölüyor
Santral projesini değerlendiren WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli “Proje için yapılan iskele, kaplumbağaların habitatını ikiye bölüyor. Sahildeki inşaat, kaplumbağa yuvaları için büyük risk oluşturuyor” dedi.
Yılda 1,5 milyar ton soğutma suyu kullanacak tesisten çıkacak suyun deniz suyu sıcaklığından 7°C daha fazla olacağını belirten Pasinli “Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla ölümcül sonuçların ortaya çıkması muhtemel. Yeşil deniz kaplumbağaları deniz çayırları ile besleniyor, denizlerdeki oksijen ve besin dengesini koruyarak sağlıklı deniz ekosistemlerine sahip olmamızı sağlıyor. Bizim de temiz hava kaynağımız olan denizler bir anlamda dünyanın en yaşlı denizcisi deniz kaplumbağalarının sayesinde nefes alıyor” dedi.
‘Uluslararası sözleşmelere aykırı’
Kumsalın korunmasına yönelik Türkiye’nin yükümlülüklerine de dikkat çeken Pasinli “Tehlike altındaki türler ve onların doğal yaşam ortamları korunamadığı için ülkemizin de taraf olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin üç maddesi ihlal ediliyor. Sözkonusu santral inşaatı aynı zamanda taraf olduğumuz, Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi)’nin 4. ve 6. maddelerine de aykırı” ifadelerini kullandı.
22 binden fazla imza
İskenderun Körfezi’nde Hunutlu Termik Santralinin yapıldığı yere 20 km uzaklıkta bulunan başka bir kömürlü termik santral inşaatı ise proje alanında Caretta caretta ve İskenderun kertenkelesi gibi türlerin bulunması sebebiyle, Aralık 2019’da Hatay 1’inci İdare mahkemesi tarafından iptal edilmişti.
WWF-Türkiye ile birlikte 18 doğa koruma kuruluşunun 2 Haziran’da change.org üzerinden başlattığı Adana’ya Temiz Hava imza kampanyası ile Hunutlu Kömürlü Termik Santrali projesinin durdurulması için bugüne kadar 22 binden fazla imza toplandı.