Bilim insanları tarihte ilk kez Thwaites Buzulu’nun zemin hattının videosunu çekmeyi başardı. Batı Antarktika’da yer alan buzul 50 kilometreyi aşan genişliği ve yılda iki kilometre hareket etme kabiliyeti ile belki de en önemli görülen buzullardan birisi.
The Atlantic’ten Robinson Meyer’ın haberine göre Kalınlığı bin 900 metreyi bulabilen buzulun en alt kısmına inmeyi başaran araştırmacılar, bu devasa buzulun yerden ayrıldığı noktaya ulaşarak bu bölgede çekim yaptılar. Böylece devasa ama iklim krizine karşı da oldukça savunmasız olan buzulun eriyerek okyanusa su bırakması kayıt altına alınmış oldu.
Thwaites, dünyamızda hayatımız boyunca gerçekten önemli olabilecek birkaç buzuldan birisi. Eğer çökerse, önümüzdeki birkaç yıl içinde hızla, felaketle küresel deniz seviyelerini yükseltebilecek etkiye sahip. Çöküp çökmeyeceği sorusu ise neredeyse tamamen zemin hattına ve bu videoda gösterilen erime süreçlerine bağlı.
Videodaki buzlu “tavan”, buzulun deniz tabanına oturmak yerine suda yüzen kısmı olan buzulun alt kısmı. Tabanına yapışan hemen hemen her şey ise sadece birkaç saat önce Antarktika ana kayasına yapışık halde bulunuyordu.
‘Buzulbilim için Ay’da yürümeye eşdeğer
Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden ve MELT projesinin araştırmacılarından Dr. Britney Schmidt, videoyu çeken dalgıç robot Icefin ile daha önce yapılamayan bir şey başardıklarını ve bunun buzulbilim için bir “Ay’da yürümek” anı olduğunu hissettiğini söyledi:
Icefin’i, gözlemlerin neredeyse imkansız olduğu, ancak hızlı değişimin gerçekleştiği yerler olan buzulların topraklama bölgelerine nihayet erişebilmesi için tasarladık. Buzul ve buz raflarına bakmanın yeni bir yolunu temsil ettiği için Icefin ile gurur duyuyoruz. Gerçekten ilk defa, başka türlü ulaşamadığımız süreçleri ölçmek ve haritalamak için buzun altında kilometrelerce sürebiliriz. Bir zemin hattı bölgesine ilk kez yakından baktık. Bu bizim ‘Ay’da yürümek’ anımız.