İklim KriziManşetUlaşım

İspanya, kısa mesafe iç hat uçuşlarını yasaklamaya hazırlanıyor

0

İspanya, karbon emisyonlarını azaltma planının bir parçası olarak bazı kısa mesafeli iç hat uçuşlarını yasaklayacak.

Ülkede iki buçuk saatten kısa süren demiryolu alternatifli uçuşlara, “uluslararası güzergahlara bağlantı sağlayan merkez havalimanları ile bağlantı durumları haricinde” artık izin verilmeyecek.

Koalisyon hükümeti tarafından Kongre‘de yapılan anlaşmanın bir parçası olan uygulama ülkenin 2050 iklim eylem planı kapsamında 2021 yılından bu yana hayata geçirilmeye çalışılıyordu.

2023’te Fransa’da trenle iki buçuk saatten daha kısa sürede yapılabilecek yolculuklar için iç hat uçuşları resmen yasaklanmıştı.

PSOE ve Sumar partilerinin üzerinde mutabakata vardığı metin, aynı zamanda özel jet kullanımının kısıtlanmasını ve havacılık yakıtı olarak kullanılan gazyağı da dahil olmak üzere enerji ürünlerinin vergilendirilmesine ilişkin bir Avrupa Birliği direktifinin potansiyel etkisini analiz etmeyi de amaçlıyor.

Kısa mesafe uçuş yasağının etkisi nasıl olacak? 

Sumar lideri Yolanda Díaz’ın teklif taslağı, dört saatten kısa demiryolu alternatifleriyle kısa mesafeli uçuşlardan kurtulmayı içeriyordu, ancak bu yeni metinde iki buçuk saate indirildi.

Ecoologistas en Acción tarafından geçen yıl yayımlanan bir araştırmaya göre, ilk taslak teklif 300.000 tona kadar CO2 tasarrufu ve yılda 50.000 uçuş tasarrufu sağlayacaktı. Çevreci gruplardan oluşan koalisyon, 11 hava rotasının dört saatin altındaki tren yolculuklarıyla değiştirilebileceğini ve bu sayede İspanya’nın CO2 emisyonlarının yaklaşık yüzde 10 oranında azaltılabileceğini açıklamıştı.

Uygulamaya Madrid gibi uluslararası havaalanları dahil edilmeyecek. Tedbirlerden fiilen etkilenen uçuş sayısının da asgari düzeyde olması muhtemel. Aynı durum Fransa’da da görülmüştü.

Muhalefet yasağa karşı çıkıyor

Muhalefet partileri PP ve Vox, yasağın İspanya’yı “daha az rekabetçi” hale getireceğini söyleyerek yasağa karşı çıkıyor.  PP üyesi Guillermo Mariscal, Uçak Mühendisleri Birliği’nin (COIAE) verilerine göre emisyonlarda yalnızca yüzde 0,06’lık bir azalmaya yol açacağı için girişimin “etkisiz” olduğuna inandığını söyledi.

COIAE de geçen yıl uçuşları üç saatin altına düşürme planına karşı olduğunu ifade eden bir açıklama yaparak, bunun karbon emisyonları üzerinde neredeyse sıfır etkiye sahip olacağını iddia etmişti.

Tedbirlerin ne zaman uygulamaya konulacağı veya hangi rotaların etkileneceği henüz belli değil. Yasağın Senato tarafından onaylanıp yasalaşması için birkaç aşamadan daha geçmesi gerekecek.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.