Doğa MücadelesiManşet

Dünyada sadece 5 ülkede bulunan kaya tırmanma parkuruna maden arama ruhsatı çıktı!

0

Dedegöl Dağı’ndaki Kuzukulağı kayalıkları tehlikede…

Dünyada sadece 5 ülkede bulunan kaya tırmanma parkuruna ev sahipliği yapan Dedegöl yakınlarındaki 100 hektarlık alana maden arama ruhsatı verildi.

Türkiye’nin en önemli kaya tırmanışı ve doğa sporu alanı Isparta’nın Aksu ilçesindaki Kuzukulağı Yaylası’nda buluyor.

Serkan Ocak’ın Hürriyet’te çıkan haberine göre, tonu sadece birkaç yüz liraya satılacak mermer ocağı için dağda henüz kazma vurulmadı ancak ruhsat iptal edilmezse makineler yılkı atlarının koştuğu, asırlık ardıç ağaçlarının bulunduğu Dedegöl’ü talan edecek.

“Türkiye’nin Alpler’i”

Maden yerine bölgenin milli parka dönüştürülmesini öneren profesyonel dağcı ve dağ rehberi Tunç Fındık, “Türkiye’de çok güzel yerler var ancak sürekli dik olmasıyla tırmanış için bu kadar uygun çok fazla yer yok. Yurt dışından gelenlerin açtığı, 700 metreleri bulan 25-30 farklı rota var. Dünyada benzer yer çok ancak Türkiye’de bulunmuyor. Ulaşımı da kolay. Dedegöl gibi yer bir de Alpler’de var. Burası Türkiye’nin Alpler’i. Dedegöl üzerinde biraz durulsa, milli park yapılsa inanılmaz bir hale gelir” dedi.

Burası aynı zamanda eğitim alanı”

Dağcı Mustafa Kalaycı ise “Burası aynı zamanda eğitim alanı. Tur kayakçıları, dağ bisikletçileri geliyor. Türkiye’de uzun duvar tırmanışı için dışarıdan dağcıların geldiği tek yer. Fransa’nın en önemli dağcılarından Michel Piola da burada tırmananlardan biri. Mermer ocağını öğrendiğinde bize şu notu iletti: ‘Bir tırmanıcı, uzun duvar rota açma uzmanı ve bu konuda 15 kitabın yazarıyım. Dedegöl kayalıkları, Kuzukulağı Yaylası, Eldere Köyü uluslararası öneme sahip. Dünyada bu tarz tırmanışlar için beş önemli bölge var. Fransa’da Verdon, Fas’ta Taghia ile Todra, Meksika’da El Potrero Chico ve Dedegöl…’ Umarım sesimizi duyar ve bu ruhsatı iptal ederler” diyor.

“İnsanlar buraya dinlenmeye geliyor. Sabah yılkı atlarıyla uyanıyorsunuz”

Orta Doğu Arama-Kurtarma, Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği-ORDOST üyesi, Hacettepe Üniversitesi Makine Mühendisliği öğretim görevlisi Doç. Dr. Bora Maviş mermer ocaklarının bir dağı nasıl yok ettiğine tanıklık ettiğini şu sözlerle anlatıyor:

“Tırmanışlar dışında burada 90-120 km’lik koşu yarışı rotaları hazırladık. Ben Aksuluyum. Burada mermer ocaklarının bir dağı yok ettiğine tanık oldum. Eğirdir yakınlarındaki Akdağ’ı mermerciler kesti bitirdi. Madencilik bir bütün olarak her şeyi yok ediyor. Geriye çorak arazi kalıyor ve yüzyıllarca toparlanması mümkün olmuyor. İspanya’dan bir orman mühendisi arkadaşım buradaki ardıçların bin yıllık olduğunu söyledi. İnsanlar buraya dinlenmeye, kamp yapmaya geliyor. Sabah yılkı atlarıyla uyanıyorsunuz. Şimdi bunun yok olup olmamasını tartışıyoruz.” 

“Açılacak madendeki tüm kimyasallar bu suya karışacak”

Jeofizikçi Dr. Yaman Özakın burada madencilik faaliyeti yapılırsa geri dönüşü mümkün olmayan kayıplar yaşanacağı uyarısında bulunuyor:

“Bölgede masif denilen kireçtaşı kütlesi var. Toplanan su aşağıya iletilip içme suyu ve sulama amacıyla kullanılıyor. Açılacak madendeki tüm kimyasallar bu suya karışacak. Bölge halkı da zarar görecek. Ayrıca alandaki iki çok önemli mağara, Pınar Gözü ve Kuyu Kule de ruhsat alanı içinde kalıyor. Fransızların araştırma yaptığı Kuyu Kule, 832 metre derinliğinde ve Türkiye’nin dördüncü en derin mağarası. Pınar Gözü ise keşfi tamamlanmamış, kristaller, sarkıtlar, dikitler olan muhteşem bir mağara. Dünyaca ünlü. Mağaralar normalde aşağılara gider. Bu mağaraya girdikten sonra ise 700 metre tırmanmak gerekiyor. Burada madencilik faaliyeti yapılırsa geri dönüşü mümkün olmayan kayıplar olur.”

Dünyada sadece 5 ülkede bulunan kaya tırmanma parkuruna taş ocağı açacaklar!

 

(Hürriyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.