YerelEnerjiManşet

Isparta’daki kesinti sonrası Vali ‘geçici olarak’ görevden alındı, gözler Cengiz Holding’de

0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Isparta‘daki elektrik kesintisinin giderildiğini açıkladı. Ancak tartışmalar bitmedi.

Sabah saatlerinde Covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine karantinaya giren Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu‘nun geçici olarak görevden alındığı duyuruldu.  İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonun devamlılığı gerekçesiyle vali yardımcılarından Osman Kaymak karantina süresince vekil olarak atandı. İçişleri Bakanlığı açıklamasında “Uygulama rutin bir uygulama olup görevden alma veya atama söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

Isparta yoğun kar yağışı sonucu elektrik şebekesinde meydana gelen arızalar nedeniyle zor günler geçirmiş; kente 3 Şubat’ta 11 saat boyunca aralıksız yağan kar yağışında yüksek gerilim hatlarını taşıyan direklerin devrilmesi ve buzlanma nedeniyle kent genelinde uzun süre elektrik verilememişti. Yalvaç ilçesinde 70 yaşındaki Ramazan Nazlı bir vatandaşın soğuktan donarak öldüğü basına yansımış; ancak Valilik Nazlı’nın soğuktan donarak öldüğünü yazılı bir açıklamayla yalanlamıştı.

Şehirde inceleme yapan bulunan İYİ Parti heyetinin verdiği bilgilere göre Isparta’da kar yağışını takip eden elektrik kesintisi sırasında sekiz ilçe merkezi, 188 köy, 113 bin hane ve ve mesken elektriksiz kaldı. Kentte okullar da beş günlüğüne tatil edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise dün akşam yaptığı açıklamada kent ve ilçelerin merkezlerinde elektriksiz şebeke kalmadığını açıklamış, ekiplerin kırsal ve köylerdeki çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.

Özelleştirme ve denetim eksikliği gündemde

Kentte elektrik kesintileriyle birlikte elektrik şirketlerinin özelleştirilmesi ve bu şirketlerin yeterince denetlenip denetlenmediği de tartışmaya açıldı. Türkiye’de geçen yıllar içinde elektrik üretiminin yüzde 80’i, dağıtım hizmetlerinin tümü de özel şirketlere geçmişti. Isparta’daki elektrik dağıtım hizmeti ise Cengiz Holding‘e ait elektrik dağıtım şirketi AEDAŞ tarafından veriyor.

Elektrik Mühendisleri ve Kimya Mühendisleri odaları da birer açıklama yayımlarak, yaşanan olaydan ders alınarak TEİAŞ özelleştirmesinden re vazgeçilmesi gerektiği kaydedildi. TMMOB EMO açıklamasında  umu “skandal” ifadesiyle tanımlayan EMO’nun açıklamasında, Isparta bölgesinde ağır kış koşullarına uygun enerji nakil hattı tasarımı yapıldığı belirtilerek, nakil hatlarının ne zaman, kimler tarafından, nasıl yapıldığı ve hatların kontrol ve bakımlarının zamanında ve yeterli düzeyde yapılıp yapılmadığının incelenmesi istendi.

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Ali Uğurlu da “Geldiğimiz noktada Türkiye ciddi olarak bir enerji krizi ile karşı karşıya. Mevcut yaklaşım ve politikalarla bu sorunların çözülmesi mümkün değildir. Ülkemizin enerji krizinin köklü çözümü; toplumun çıkarlarını gözeten kamusal planlama ve kamu hizmetini esas alan enerjinin azami ölçüde yenilenebilir kaynaklara dayalı etkin ve verimli temini, iletimi ve dağıtımından geçmektedir ” dedi.

Hafta sonu Isparta’da incelemelerde bulunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır ise söz konusu şirket için özel denetleme yapılmasını talep etti. Dikbayır, “TBMM Başkanı’nın Sayıştay’dan özel denetleme isteme yetkisi var, onu talep edeceğiz. Buradaki hem belediye hem valilik hakkında hem de özellikle elektrik dağıtım firması hakkında denetleme talep edeceğiz TBMM Başkanlığı’ndan” diye konuştu.

Mağduriyetler tazmin edilecek mi?

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e Isparta’daki elektrik kesintileri ile ilgili olarak “Cengiz Holding’e ait elektrik dağıtım şirketi AEDAŞ’ın Ispartalıların uğradıkları ağır mağduriyeti telafi ve tazmin etmesine yönelik bir girişimde bulunmayı ve sözleşmeden kaynaklanan hukuki yaptırımlar konusunda harekete geçmeyi düşünüyor musunuz?” sorusunu yöneltti.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.