ManşetEnerjiTürkiye

Isparta’da elektrik kesintileri sonrası yedi ihaleden altısı Cengiz ve Kolin’e gitti

0
Fotoğraf: DHA

Isparta‘da Şubat ve Mart’ta günlerce süren elektrik kesintilerinin ardından bölgede gerekli bakım ve yatırımları yapmadığı gerekçesiyle eleştirilerin hedefi haline gelen Cengiz Holding ve Kolin İnşaat‘a ait elektrik dağıtım şirketi Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (AEDAŞ), elektrik hatlarının yer altına alınma işini de açık ihale usulüyle kendi bünyesindeki BEDA Enerji‘ye verdi.

Isparta’da ilk olarak 3 Şubat’ta yoğun kar yağışı sonrası dört gün boyunca elektrikler kesilmiş, 2 Mart’ta da 48 saate varan sürelerle kente elektrik verilememişti. Kesintilerin ardından gözler bölgedeki altyapı yatırımlarına çevrildi. AEDAŞ da bu kapsamda, Isparta’da elektrik hatlarının yerin altına alınması için keşif bedelleri 34 milyon TL ile 50 milyon TL arasında değişen altı ayrı ihale açtı.

DW Türkçe’den Eray Görgülü’nün aktardığına göre; 24 Mart’ta açılan ihalelerin beşini yönetim kurulunda Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ile Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu‘nun bulunduğu BEDA Enerji aldı. Sözleşmesi 28 Mart’ta yapılan ihale sonucuna göre BEDA Enerji, yıl sonuna kadar Isparta’nın çok büyük bölümünde elektrik hatlarını yaklaşık 245 milyon TL karşılığında yer altına alacak.

EPDK soruşturma başlatmıştı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Isparta’da yaşanan elektrik kesintisinin ardından hizmet zaafı nedeniyle Cengiz Holding ile Kolin İnşaat ortaklığı olan CK Akdeniz bünyesindeki AEDAŞ hakkında soruşturma başlattıklarını açıklamıştı.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, soruşturma sonucuna göre de mağdur edilen vatandaşlara tazminat ödemesi yapılabileceğini, şirkete de tarifeden kesinti uygulanacağını belirtmişti.

Antalya‘da da elektrik hatlarının yerin altına alınması için açılan ihaleyi Cengiz ve Kolin ailelerinden isimlerin yönetiminde yer aldığı başka bir firmanın aldığı ortaya çıkmıştı. Toplamda 24 milyon TL’ye mal olacak ve 60 gün sürecek işi yapacak Hipar firmasının yönetim kurulunda Ahmet Cengiz ile Kolin Grubu’ndan Devrim Koloğlu yer alıyor.

CHP İl Başkanı: Ceza beklerken mükafatlandırıldı

Isparta’da elektrik hatlarının yer altına alınma işinin, kesintiler nedeniyle soruşturma geçiren şirkete ait başka bir şirket tarafından yapılacak olması muhalefet ile meslek odalarının tepkisine neden oldu.

CHP Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı, 3 Şubat’taki kar yağışının ardından kentin günlerce elektriksiz kaldığına dikkat çekerek yaşananlardan ders alınmadığını söyledi. Mart başında da 48 saate varan elektrik kesintisi yaşandığını belirten Halıcı sorumlu şirkete yaptırım uygulanması gerektiğini savundu.

Halıcı, “2022’de bizi muma muhtaç ettiler, muma, gaz yağına ve gaz lambasına muhtaç ettiler Isparta’da. Biz ilgili şirkete ceza yaptırım uygulanmasını beklerken şirketin ödüllendirildiğini görüyoruz. Gerçekten akıl alır gibi değil” dedi. İktidarın usulsüzlüğe göz yumduğunu iddia eden Halıcı, “Bu memlekete bu kadar mağduriyet yaratan bu şirketlerin, böyle mükafatlandırılması kabul edilebilir bir şey değil. AKP açısından değişen hiçbir şey olmadığını görüyoruz” ifadesini kullandı. Halıcı, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

EMO: İhaleler şeffaf yapılmıyor

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Isparta Temsilcisi Güner Merdan ise ihalelerin şeffaf bir şekilde yapılmadığını iddia etti. Merdan, “Bu ihalelerde kırımların nasıl yapıldığı, ihalenin hangi şartlarda gerçekleştirildiği net değil” ifadesini kullandı.

İhmaller sonucu Şubat ve Mart ayında yaşanan kesintiler nedeniyle Isparta’nın mağdur olduğunu söyleyen Merdan, “Bu işi zamanında düzenli yapmayarak bizleri mağdur eden bu firmaların yine yatırım işlerini alması gayet gayet düşündürücüdür” dedi. İhalenin mutlaka incelenmesi gerektiğini kaydeden Merdan, bir daha böyle bir sorunun yaşanmaması için de TEDAŞ‘ı göreve çağırarak gerekli denetimlerin yapılmasını istedi.

BEDA Enerji ve CK Akdeniz bünyesindeki AEDAŞ, tartışmaya neden ihalelerle ilgili DW Türkçe’nin sorularına yanıt vermedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.