Dünyaİklim KriziManşetYeşillerden

Dünyada ilk: Yeni Zelanda finans firmaları için iklim değişikliği kanunu çıkarıyor

0
Yeşiller Partisi lideri ve İklim Değişikliği Bakanı James Shaw

Yeni Zelanda dünyada bir ilke imza atarak bankaların, sigortacıların ve yatırım yöneticilerinin iklim değişikliğinin işleri üzerindeki etkisini rapor etmelerini zorunlu tutan yeni bir yasa hazırlığında.

Yasa kabul edilirse, toplam varlıkları 703 milyon dolardan fazla olan tüm bankalar, yönetimi altındaki toplam varlıkları 703 milyon dolardan fazla olan sigortacılar ile borsaya kayıtlı hisse senedi ve borç ihraççıları açıklama yapmak zorunda kalacak.

‘Başka türlü 2050 hedefine ulaşamayız’

Yeşiller Partisi lideri ve İklim Değişikliği Bakanı James Shaw, yaptığı açıklamada “Finans sektörü yatırımlarının iklim üzerindeki etkisini bilmedikçe, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşamayız” dedi.

Shaw, “Bu yasa, iklim risklerini ve dayanıklılığı finans ve ticari karar alma mekanizmalarının merkezine yerleştirecek” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 200 şirket etkilenecek

Tasarı parlamentoya sunuldu ve ilk okumasının bu hafta yapılması bekleniyor. Geçtiği taktirde ise varlıkları belirtilen sınır değeri aşan Yeni Zelanda’daki yaklaşık 200 büyük şirket ile birkaç ülke dışı şirket yasadan etkilenecek ve açıklamalarını 2023 yılında yapmaları gerekecek.

Yeni Zelanda hükümeti geçtiğimiz eylül ayında finans sektörüne iklim riskleri raporu hazırlatacağını ve bunu yapamayanların nedenlerini açıklamaları gerekeceğini söylemişti.

Yeşillerle işbirliği anlaşması

Yeni Zelanda’da 17 Ekim’deki seçimle birlikte tek başına iktidara gelen İşçi Partisi,  geçmiş dönemdeki koalisyon ortağı Yeşiller Partisi ile işbirliği anlaşması imzalamıştı.

Anlaşmayla Yeşillerin eş liderleri James Shaw ve Marama Davidson kabine dışından aday gösterilerek sırasıyla iklim değişikliği ve aile içi şiddet bakanlıklarına getirilmişti.

Göreve geldikten sonra hükümet iklim krizi konusundaki çabalarını artıracakları sözünü vererek iklim acil duruma ilan etmişti. Ayrıca ülkenin 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma taahhüdü bulunuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.