ManşetDünyaİklim Krizi

Yeni Zelanda İklim Acil Durumu ilan etti

0

Yeni Zelanda’da 17 Ekim’deki seçimle birlikte tek başına iktidara gelen ve geçmiş dönemdeki koalisyon ortağı Yeşiller Partisi ile işbirliği anlaşması imzalayan İşçi Partisi iklim acil durumu ilan etti.

Çarşamba günü parlamentoda masaya yatırılan önergeyle, iklim krizinin Yeni Zelanda ve Yeni Zelandalıların refahı üzerinde yıkıcı bir etkisi olacağı belirtildi. Ayrıca yükselen deniz seviyeleri, artan seller ve orman yangınlarının halk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkisine değinildi.

Yeşiller ve Maori’den destek

İklim krizinin etkisine karşı acil müdahale gerekliliğinin vurgulandığı mecliste milletvekilleri oy çokluğuyla iklim acil durumu ilan ederek aralarında Fransa, Kanada, Birleşik Krallık ve Japonya’nın da bulunduğu 32 ülkeye katıldılar.

Guardian’ın aktardığına göre İşçi Partisi tarafından sunulan önerge parlamentodaki Yeşiller Partisi ve Maori Partisi tarafından desteklenirken sağ liberal ACT Partisi ve Ulusal Parti tarafından reddedildi.

İşçi Partisi lideri ve Başbakan Jacinda Ardern, yaptığı konuşmada “Bu beyan, gelecek neslin bir kabulüdür. Bunu doğru yapmazsak ve şimdi harekete geçmezsek taşıyacakları yükün kabulü. Bir eylem planı ve umut için bir neden gösterdiğimizden emin olmak bize kalmıştır” ifadelerini kullandı. 

Engel ortadan kalktı

Son üç yıldır, İşçi Partisi hükümeti Yeşiller Partisi ve popülist Yeni Zelanda First ile koalisyon ortağıydı. Ardern, 2017’de ilk kez seçildiğinde, Yeşiller Partisi’nden James Shaw‘u İklim Bakanı olarak atamıştı.

Koalisyon hükümeti 2050 için net sıfır karbon hedefi kanunlaştırmış ve bağımsız bir iklim komisyonu kurmuştu. İthal fosil yakıtlı otomobiller için önerilen vergi ve elektrikli araçlar için sübvansiyon paketleri ve iklim acil durumu ilan edilmesi gibi bazı yeşil politikalar ise Yeni Zelanda First tarafından, engellenmişti.

Yeşillerle işbirliği anlaşması

Ancak son seçimlerde İşçi Partisi tek başına galip gelerek bu engelden kurtulmuş oldu. Parti her ne kadar tek başına iktidarda olsa da bu dönem için Yeşiller Partisi ile bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Yeşillerin eş liderleri James Shaw ve Marama Davidson kabine dışından aday gösterilerek sırasıyla iklim değişikliği ve aile içi şiddet bakanlıklarına getirildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.