DünyaManşetYeşillerden

Yeni Zelanda’da iktidardaki İşçi Partisi, Yeşiller ile ‘işbirliği’ anlaşması imzaladı

0

Yeni Zelanda’da 17 Ekim’deki seçimle birlikte tek başına iktidara gelen İşçi Partisi, daha önceki dönemdeki koalisyon ortağı Yeşiller Partisi ile bu dönem için de birlikte çalışmak için anlaşma imzaladı.

İşçi Partisi’nin başkanı ve ülkenin yeni dönem başbakanı Jacinda Ardern, iki parti arasında imzalanan “işbirliği” anlaşmasından sonra yaptığı açıklamada bu anlaşmanın hükümette istikrar sağlamasını umduğunu belirtti.

Oyların yüzde 49’unu alarak 120 üyeli parlamentoda 64 sandalyeye sahip olan parti tek başına iktidarda olabilecek imkana sahipti. Öyle ki, 1996’dan bu yana koalisyon hükümetleriyle yönetilen ülkede bu bir ilkti.

Yeşiller iki bakanlığı alıyor

Ancak Ardern’in partisi seçim sonrasındaki haftaları Yeşiller ile müzakereyle geçirdi. Pazar günü imzalanan anlaşmayla birlikte Yeşiller kabine dışından girerek iki bakanlığa sahip olacak.

Guardian’ın aktardığına göre Ardern yaptığı açıklamada “Bu anlaşma başka hiçbir şeye benzemiyor. Konsensüs oluşturulmasını gerektirmiyor. Tarafların önemli olan konularda kendi pozisyonlarını almalarına izin verirken diğer alanlarda ise birlikte çalışmayı teklif ediyor” dedi.

Böyle bir anlaşmaya varmaktan oldukça mutlu olduklarını ifade eden Ardern, “Bu işbirliği anlaşması, İşçi Partisi ve Yeşil Parti’nin son üç yılda oluşturduğu ilişkiyi ve bunun devamlılığını temsil ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğraf: Mark Mitchell

Üç yıl boyunca koalisyon ortağıydılar

Son üç yıldır, İşçi Partisi hükümeti iktidara gelebilmek için Yeşiller ve popülist Yeni Zelanda First ile yaptığı koalisyona bel bağlıyordu. Son seçimlerde Yeşiller Partisi oy payını yüzde 6’dan yüzde 8’e yükseltirken, iklim kararsızlığı Yeni Zelanda First’e tüm koltuklarını kaybettirdi.

Ardern, 2017’de ilk kez seçildiğinde, Yeşiller Partisi’nden James Shaw‘u İklim Bakanı olarak atamıştı. Hükümeti, 2050 için net sıfır karbon hedefi kanunlaştırdı ve bağımsız bir iklim komisyonu kurmuştu.

Daha kararlı iklim politikalarına doğru…

Geçen yılın kasım ayında parlamentoda alınan, 2050’ye kadar karbon emisyonlarının sıfıra indirileceği yönündeki karardan gurur duyduğunu söyleyen Ardern iklim değişikliği için “zamanımızın en büyük zorluğu” demişti.

İthal fosil yakıtlı otomobiller için önerilen vergi ve elektrikli araçlar için sübvansiyon paketleri gibi bazı yeşil politikalar ise Yeni Zelanda First tarafından, engellenmişti.

Ancak bu partinin şu anda parlamentoya girememesi sebebiyle artık daha kararlı iklim eylemlerinin önünde bir engel bulunmuyor.

Marama Davidson ve James Shaw

İklim değişikliği ve aile içi şiddet bakanlıkları

Yeşillerin eş liderleri James Shaw ve Marama Davidson kabine dışından aday gösterilerek sırasıyla iklim değişikliği ve aile içi şiddet bakanlıklarını elinde tutacak.

Davidson yaptığı açıklamada, “Yeşiller, özellikle iklim değişikliği ve eşitsizlik alanında işleri yoluna koymak için İşçi Partisi ile verimli bir şekilde çalışarak kampanya yürütmüştü. Bugün bu anlaşmayı imzalamaktan gerçekten gurur duyuyoruz” dedi.

Anlaşma imzalanmadan önce Yeşiller parti tabanına sunuldu ve oylamaya katılanların yüzde 85’i bu birlikteliği onayladıklarını bildirdi.

Taraflar ayrıca iklim değişikliği, çevre, çocuk sağlığı ve “marjinalleşmiş topluluklar” konularında ortak bir politika gündemi geliştirme konusunda anlaştılar.

İlk kez yerli bir kadın dışişleri bakanlığına atandı

Yeni Zelanda’da aynı zamanda bir ilk yaşandı. Dışişleri Bakanlığı’na ilk kez ülkenin yerli halkı Maorilerden bir kadın siyasetçi atandı. Dışişleri Bakanlığı’na atanan Nanaia Mahuta, önceki koalisyon hükümetinde Yerel Yönetimler ve Maori Kalkınmasından Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapıyordu. Mahuta’nın çenesinde geleneksel Maori dövmesi yer alıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.