EkolojiManşet

Dünyaca ünlü koy Ayayorgi’ye de moloz döküldü: Bir katliamla karşı karşıyayız

0

Çeşme‘nin dünyaca ünlü koyu Ayayorgi koyuna moloz döküldü. Doğal arkeolojik alan da dahil 20 dönüme yakın arazideki tüm yüzey tıraşlandı, ağaçlar kesildi, zeytin ağaçları tahrip edildi.

Çeşme Ekoloji Platformu tarafından ekokırım suçuna ilişkin yapılan açıklamada söz konusu inşaat çalışmasında yüzlerce zeytin, sakız ve çam ağacının kesildiği belirtildi:

“3. Derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altında olan Aya Yorgi’de turizm amaçlı kamp alanı yapmak için gerçekleştirilen kaçak inşaat çalışmasında yüzlerce zeytin, sakız ve çam ağacı kesilmiş, muhteşem sahil hafriyat döküm alanına dönüştürülmüş, denize uzanan tepelik oyularak tüm fauna ve doku tahrip edilmiş, hafriyat aynı.zamanda denize boşaltılarak tahribat gerçekleştirilmiştir.

Hazine arazisi olan bu alanda gerçekleştirilen derin tahribata ilişkin Çeşme Belediyesi’nin de 4 Ocak 2024 tarihinde İklim Değişikliği, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na bildirimde bulunduğu dilekçesinden de anlaşıldığı üzere, bakanlık bilgisi dahilinde gerçekleştirilen bir katliamla karşı karşıyayız.”

Çeşme Çevre Platformu‘nun bildirdiğine göre iş makinalarıyla denizin içine de moloz döküldü:

“Kıyı Kenar Kanununca korunan ve dokunulması yasak olan alanda beach kulüp yapılması için inanılmaz bir inşaat faaliyeti sürüyor. İnşaatı yapanlar hazine arazisini kiraladıklarını iddia ediyor ama ellerinde burada bu tahribatı yapabilecek herhangi bir resmi izin veya belge mevcut değil. Bu tahribat deniz kıyısından yukarıdaki bölgede de sürüyor burada kendilerine ait olan arsalar da inşaat yasağı mevcut olmasına rağmen belediyenin verdiği günübirlik kamp alanı izniyle doğa tahribatı son gaz devam ediyor.”

Öte yandan inşaat alanına dikenli teller de çekildi. Yurttaşın denize ulaşımı da engellendi. Yapılan tahribata bölge sakinleri de tepki göstererek ekokırım suçunu ilgili kamu kurumlarına bildirdi. Ancak henüz herhangi bir müdahalede bulunulmuş değil.

Daha önce dilekçe de verilmiş

Konuyla ilgili Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Fayıka Öner, İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne ve İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne inceleme yapılması için 4 Ocak’ta bir dilekçe göndermişti.

Dilekçede söz konusu zemin düzeltme çalışmasında endemik bitki örtüsüne ve zeytin ağaçlarına zarar verildiği belirtildi. Yazıda ayrıca şunlara yer verildi:

“İzmir ili Çeşme ilçesi Sakarya mahallesi 206 ada 1 parsel, 204 ada 7 ve 45 parsellere ilişkin Zabıta Müdürlüğümüzce 3 Aralık 2023 tarihinde yapılan kontrolde ekli resimlerde görüldüğü üzere zemin düzeltme temizlik çalışması yapıldığı endemik bitki örtüsü zeytin ağaçlarına zarar verildiği, hafriyat ve taşıması yapıldığı tespit edilmiş, 28 Ağustos 1996 tarih ve 6344 sayılı kurul kararı gereği 3. Derece Arkeolojik Sit Alanında kaldığından konunun tarafınızca incelenmesi hususunda bilgi ve gereğini arz ederim.”

Tutanak da tutulmuş

3 Aralık’ta ise yine aynı bölgede Zabıta Müdürlüğünce tutanak tutulmuştu. Tutanakta benzer ifadelere yer verilerek fotoğrafla da kanıtı ek olarak sunulmuştu. İşte o tutanak:

ayayorgii çeşme,

Ek olarak geçen gün de (5 Şubat 2024) bölgede ilçe belediyesinin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünce çevre denetim tutanağı tutuldu. O tutanakta da benzer ifadeler yer aldı:

ayayorgi, çeşme, tutanak

Yurttaş tepkili

Bölge sakinleri ve ekoloji aktivistleri söz konusu tahribata karşı tepkilerini dile getirirken şikayetlerini de sürdüreceklerini belirtti, belediye ve ilgili kamu kurumlarını göreve çağırdı.

‣Ayayorgi imara açıldı: Bir günde milyon dolarlık rant yaptılar 

Ayayorgi

Ayayorgi Murat Kurum bakanken imara açılmıştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çeşme Dalyan, Sakarya Mahallesi ve Ayayorgi bölgesinde Nazım İmar Planı Değişikliği yaparak dünyaca ünlü Ayayorgi’yi Mart 2023’te imara açmıştı.

Mart 2023’te Ayayorgi’de yapılan değişiklik ile bölge imara ve betonlaşmaya açılmıştı. 1/5000 ölçekli planlamaya göre bölgeye iki katlı bina yapılabilecekti. Çeşme’nin dünyaca ünlü Ayayorgi’nin imara açılması çevre aktivistleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tepki toplamıştı. Kurum şu anda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi için AKP‘nin başkan adayı olarak seçime hazırlanıyor.

Ayayorgi

İmar plan değişikliği onayı

Bakanlık tarafından yapılan imar planı değişikliği açıklaması İzmir Valiliği tarafından şöyle duyurulmuştu:

“Çeşme İlçesi, Dalyan ve Sakarya Mahalleleri, Ayayorgi Mevkiine ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği Bakanlık Makamının 7 Mart 2022 tarih ve 3123141 sayılı Olur’u ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. maddesi uyarınca onaylanmıştır.

Söz konusu 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği 3194 sayılı “İmar Kanunu” uyarınca 24 Mart 2022-22 Nisan 2022 tarihleri arasında Valiliğimiz (Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü), Anadolu Caddesi No:41/2 Bayraklı/İzmir adresinde 4. kat Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü ilan panosunda ve internet sayfasında 1 ay süreyle eş zamanlı olarak askıya çıkarılmıştır.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.