ManşetDoğa MücadelesiYerel

Ayayorgi imara açıldı: Bir günde milyon dolarlık rant yaptılar

0
Ayayorgi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çeşme Dalyan, Sakarya Mahallesi ve Ayayorgi bölgesinde Nazım İmar Planı Değişikliği yaparak dünyaca ünlü Ayayorgi’yi imara açtı.

Değişiklik ile bölge imara ve betonlaşmaya açıldı. 1/5000 ölçekli planlamaya göre bölgeye iki katlı bina yapılabilecek. Çeşme’nin dünyaca ünlü Ayayorgi’nin imara açılması çevre aktivistleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Çeşme Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yine bir çevre katliamına imza attı. Çevre Bakanlığının bu plan değişikliği Çeşme’ye, Yarımada’ya, Ege’ye, Türkiye’ye yapılan en büyük ihanettir” denildi. Eğimli dağlık bir alan olduğu için kod uygulaması ile söz konusu alanlarda yakında dört ila beş katlı binaların yükseleceği yönünde yorumlarda bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu değişikliği yaparken yerel yönetime, halka hiçbir şekilde danışmadı. Burada arsası olanlar veya bu plan değişikliğini önceden bilip arsa alanlar bir günde milyon dolarlık rant yaptılar.”

‘Ayayorgi beton koyu’

“İmar onayı ile tarım ve zeytinlik alanların idam fermanı da açıklanmış oldu” denilen açıklamada böylece, SİT kapsamında olan ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak belirlenen bölgenin “Ayayorgi Beton Koyu” olacağı vurgulandı.

‘Tarihi eserlerin üzerine toprak dökülerek gizlenecek’

Ayayorgi

Söz konusu bölgede sadece tarım ve zeytin değil, çok miktarda da tarihi eser olduğunun altı çizilen açıklamada “Birçok tarihi eser henüz kayıt altına bile alınmış değil. ‘İnşaat kazılarda ortaya çıkacak tarihi eser ve tabiat varlığı resmi makamlara bilgi verilsin’ kararı alınmış. Vahşi beton sermayenin temel kazılarında çıkacak eserler hemen toprakla kapatılıp, üstlerine beton dökülerek gizlenecektir” denildi.

Çeşme’de bunları daha önce yaşadıklarının ifade edildiği açıklamada ayrıca “Çok ünlü bir futbolcu Çeşme’deki villasının oturma odasını üstü cam döşeli Roma Hamamı üzerine inşaa etti, hala tarihi eserin üzerinde oturuyor” örneği de verildi. Açıklamada son olarak şu ifadeler kullanıldı:

“Bu iktidar ‘Çeşme – Kanal – Talan Projesi’ ile zaten 95 milyon metrekare alanı betonlaştıracak. Ama sadece burası ile yetinmiyorlar. Çeşme’nin tümü saldırı altında. Şimdi dünyaca ünlü, doğa harikası Aya Yorgi Koyu yok ediliyor.”

İmar plan değişikliği onayı

Bakanlık tarafından yapılan imar planı değişikliği açıklaması İzmir Valiliği tarafından şöyle duyuruldu:

“Çeşme İlçesi, Dalyan ve Sakarya Mahalleleri, Ayayorgi Mevkiine ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği Bakanlık Makamının 07.03.2022 tarih ve 3123141 sayılı Olur’u ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. maddesi uyarınca onaylanmıştır.

Söz konusu 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği 3194 sayılı “İmar Kanunu” uyarınca 24.03.2022-22.04.2022 tarihleri arasında Valiliğimiz (Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü), Anadolu Caddesi No:41/2 Bayraklı/İzmir adresinde 4. kat Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü ilan panosunda ve internet sayfasında 1 ay süreyle eş zamanlı olarak askıya çıkarılmıştır.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.