ManşetSivil Toplum

Dünya Sağlık Örgütü: Engelli sayısı gün geçtikçe artıyor!

0

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya nüfusunun hızla yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış engelli sayısını gün geçtikçe artırıyor. Buna göre 7 milyardan fazla olan dünya nüfusunun bir milyardan fazlasında çeşitli engellilik durumu bulunuyor. Çocuk engelli sayısı 100 milyonu geçiyor, engelli bireylerin %80’i gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor ve “Dünyanın en ötekileştirilmiş grupları” arasında yer alan engelli bireylerin % 50’si sağlık hizmetlerini karşılayamıyor.Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya nüfusunun hızla yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış engelli sayısını gün geçtikçe artırıyor. Buna göre 7 milyardan fazla olan dünya nüfusunun bir milyardan fazlasında çeşitli engellilik durumu bulunuyor. Çocuk engelli sayısı 100 milyonu geçiyor, engelli bireylerin %80’i gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor ve “Dünyanın en ötekileştirilmiş grupları” arasında yer alan engelli bireylerin % 50’si sağlık hizmetlerini karşılayamıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), engelli bireylerin haklarına, yaşadıkları zorluklara ve sorunların çözüm yollarına dikkat çekmek amacıyla 1992’de 3 Aralık’ı “Dünya Engelliler Günü” ilan etti.

BM, engelli bireyleri “kişisel ya da sosyal yaşantısında kendi kendisine yapması gereken işleri, bedensel veya ruhsal yeteneklerindeki kalıtsal ya da sonradan meydana gelen herhangi bir
noksanlık sonucu yapamayanlar” olarak tanımlıyor.

DSÖ verilerine göre, engelliler “dünyanın en ötekileştirilmiş grupları” arasında yer alıyor.

Örgüt, engelliliğin artık bir insan hakları konusu olduğunun anlaşıldığına vurgu yaparak, insanların sadece bedenleri tarafından değil toplum tarafından da engellendiğine dikkati çekiyor.

DSÖ, hükümetler, sivil toplum kuruluşları (STK), uzmanlar, engelli bireyler ve ailelerinin ortak çalışması sonucu söz konusu engellerin üstesinden gelinebileceği değerlendirmesinde bulunuyor.

Türkiye’de durum

Nüfusumuzun yüzde 12.29’u yani yaklaşık 10 milyon birey engelli. TÜİK verilerine göre 6 yaş ve üzeri engellilerin neredeyse yarısı okuryazar bile değil. Eğitim, sağlık, ulaşım, gündelik hayata katılım gibi pek çok sorunla karşı karşıya olan engelliler ve aileler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde dün yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenledi. Alanlara çıkan engelliler ve aileleri “Engellenmek istemiyoruz. Adil, özgür, erişilebilir bir hayat istiyoruz” söylemini bir kez daha yineledi.

Önyargı tek engel


İzmir’de Eşpedal Derneği üyeleri, erişilebilir ulaşıma dikkat çekmek amacıyla dün Üçkuyular’dan Gündoğdu Meydanı’na pedal çevirdi. Aralarında görme, işitme ve bedensel engellilerin bulunduğu grup üyeleri, el ve tandem bisikletlerini kullanarak engelin bedende olmadığını gösterdi. Bisikletli grup, “Birlikte pedallıyoruz, algıları değiştiriyoruz”, “Cehalet ve önyargı tek engel” yazılı dövizler taşıdı. Etkinlik sonunda basın açıklamasını okuyan görme engelli Emine İşler, bisikletle erişilebilir ulaşım istediklerini belirterek, görme engelliler için yapılan sarı çizgilerin bir direğe ya da ağaca çarptığına, taşıtların sarı çizgilere park ettiğine dikkat çekti.

Spor ve sanat iyileştirir

Engelliler Günü nedeniyle düzenlenen Barikat Film Festivali kapsamında yüzlerce bisikletli, engellilerin yaşadığı zorluklara farkındalık oluşturmak amacıyla dün İstanbul’un Avrupa yakasından Asya yakasına pedal çevirdi. Etkinlik Üsküdar Meydanı’nda son buldu. Barikat Sanat Atölyesi Derneği, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Cervantes Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Valiliği’nin katkılarıyla düzenlenen festivalin bu yılki ev sahipliğini Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın üstlendi. Uluslararası Barikat Film Festivali Başkanı Hüseyin Nacar, sanatın ve sporun iyileştirici gününe inandıklarını belirtti.

CHP liderinden destek

Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu, Maltepe Belediyesi’nin katkılarıyla, işitme engelliler için Ayten Alpman’ın “Memleketim” şarkısına işaret diliyle klip çekti. Siyaset, sanat, tarih ve televizyon dünyasından pek çok ünlü isim, engellilere destek amacıyla kamera karşısına geçti ve şarkısını işaret diliyle seslendirdi. Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tarihçi yazar İlber Ortaylı, tiyatro sanatçısı Genco Erkal, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, oyuncular Sarp Levendoğlu, Burç Kümbetlioğlu ve Berk Oktay’ın bulunduğu ünlü isimler, işaret dilini kullanarak şarkıya eşlik etti. Sosyal medyada yayımlanan klip, büyük ilgi gördü.

İşitme engelliler ise, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Anıtkabir’i ziyaret etti. Ziyaretin ardından Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu (TSMF) Başkanı Ercüment Tanrıverdi, Türk işaret dili ve sağır hakları yasalarının çıkarılmasını talep etti. Tanrıverdi ve beraberindeki işitme engelliler, dün Anıtkabir’i ziyaret etti. Atatürk’ün mozolesine çiçek bırakılmasının ardından heyet Anadolu Meydanı’na yürüdü. Meydanda konuşan Tanrıverdi, işitme engellilerin gece vardiyasında çalışma zorunluluklarının kaldırılması gerektiğini belirterek, işitme engelli yurttaşların, işaret dili tercümanlarından daha çok yararlanması gerektiğini söyledi. Tanrıverdi, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde sadece kamu değil, özel sektörde çalışan engellilere de izin verilsin, 7 Haziran Türk İşaret Dili Bayramı’mız resmi bayram ilan edilsin istiyoruz. Tüm siyasi partilerimizin bizleri anlamasını, ülkenin sağırları söz konusuysa oy birliğiyle destek olsunlar istiyoruz” dedi. İşitme engelliler ayrıca, “Sağırlara uygun eğitim modeli istiyoruz”, “Bankalar! Biz sağırız telefonla aramayın!” pankartları taşıdı.

(Cumhuriyet, NTV)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.