Yarın akşam (25 Mart 2017 Cumartesi) tüm dünyayla aynı zamanda gerçekleştirilecek Dünya Saati etkinliğinde boğaz köprüleri, Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı, Yivli Minare ve Selimiye Cami gibi Türkiye’nin önemli anıtsal yapıları ışıklarını bir saatliğine kapatıp iklim değişikliğine dikkat çekecek.
Geçen sene gerçekleşen Dünya Saati etkinliğinde fotoğrafçı Gökhan Tan, Boğaz Köprüsü’nüm 20:28’de ışıklı ve 20:31’deki ışıksız halini de belgelemişti
WWF-Türkiye’nin organize ettiği Dünya Saati etkinliğinde bu yıl Akdeniz ormanlarının korunması için bir bağış kampanyası da düzenleniyor.
İklim değişikliği sorununa dikkat çekmek için aralarında Eyfel Kulesi, Sidney Opera Binası ve Boğaziçi köprülerinin de bulunduğu yüzlerce anıtsal yapı 25 Mart akşamı 20.30’da dekoratif ışıklarını bir saatliğine kapatacak. Geçen yıl 400’ün üzerinde dünyaca ünlü yapının ışıklarını kapatarak katıldığı etkinliğe bu yıl Türkiye’den tarihi binalar ve iş merkezlerinin yanı sıra futbol kulüpleri ve üniversiteler de katılıyor.
Bu yıl Dünya Saati kampanyasının dikkat çektiği konu ise iklim değişikliğinin tehdit ettiği Akdeniz ormanları. WWF-Türkiye, Akdeniz Ormanlarının İklim Değişikliğine Uyumu projesine destek olmak isteyenleri ORMAN yazıp, 8486’ya bir mesaj atarak projeye 10 TL bağışta bulunmaya çağırıyor. Bu çağrıya Haluk Levent de Akdeniz Akşamları adlı şarkısını yeniden yorumlayarak katıldı.
Akdeniz ormanları desteğinizi bekliyor from WWF TÜRKİYE on Vimeo.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli ise Dünya Saati’nin tüm dünyada milyonlarca insanı harekete geçiren en büyük çevre hareketlerinden biri olduğuna dikkat çekiyor. “Amacımız, 60 dakikalık duyarlılığın 365 güne yayılması. Bu yüzden de bu yıl Dünya Saati’ni geleceğimizi aydınlatacak bir eylemle birleştirdik. Akdeniz ormanlarının korunması için yürüttüğümüz projemizi güçlendirmek için bir bağış kampanyası başlattık. Yapılan bağışlar, bir saatlik etkinliğimizi gelecek kuşakların daha güzel bir dünyada yaşamasını sağlayacak önemli bir harekete dönüştürecek” diyen Pasinli herkesi kampanyaya destek olmaya çağırdı.
Neden Akdeniz Ormanları
WWF-Türkiye Doğa Koruma Yetkilisi Selin Devranoğlu, Konya Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında yürütülen projenin amacını, iklim değişikliğinin ormanlar üzerindeki olası etkilerini incelemek ve bu etkilere karşı önlem alınmasını sağlamak şeklinde açıklıyor. Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışmaların sonuçları orman yönetim planlarına entegre edilerek Akdeniz ormanlarının korunması amaçlanıyor.
Türkiye’de iklim değişikliğinden etkilenecek en önemli bölgelerden biri Akdeniz Havzası. Akdeniz Havzası’nda yakın gelecekte yoğun sıcaklık ve kuraklık artışı bekleniyor. Bu durum hem doğrudan (kuraklık, sıcaklık dalgası) hem de dolaylı yollardan (yangın, hastalıklar, istilacı türler, bazı türlerin bölgeden göçü ve soyunun tükenmesi) önemli sorunlara yol açabilir. Ağaçların görece uzun ömürlü olması çevresel değişimlere hızlı uyum sağlamalarını engellediği için ormanlar iklim değişikliğine en hassas ekosistemler arasında yer alıyor.
(Yeşil Gazete)