DünyaEkolojiManşet

Brezilya’da 2. Lula dönemi: Amazon’da ormansızlaşmaya son verilecek

0

Brezilya’da pazar günü yapılan seçimleri kazanan Luiz Inácio Lula da Silva, Amazon‘daki ormansızlaşmaya son verme sözü verdi .

Aşırı sağcı Jair Bolsanaro‘ya karşı kazandığı zaferi kutlayan Lula, önümüzdeki dört yıl içinde daha cesur bir çevre eylemi gerçekleştireceklerini söyledi. Brezilya’nın iklim kriziyle mücadelesinde öncü rolünü sürdürmeye;  tüm biyoçeşitliliği, özellikle de yağmur ormanlarını korumaya hazır olduklarını belirten Lula, zafer konuşmasında “Sıfır ormansızlaşma için savaşalım” dedi.

Lula da Silva,  yaşayan bir Amazon için mücadele edeceğini belirterek, “Ayakta duran bir ağaç binlerce kütükten daha değerlidir. Bu yüzden tüm Amazon’da herhangi bir yasa dışı faaliyetin yapılmaması için etkin gözetime devam edeceğiz ve aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmayı destekleyeceğiz” diye konuştu.

Dünya liderleri memnun

Lula’yı zaferinden dolayı tebrik eden bir dizi dünya lideri, yeni başkanın yeşil taahhütlerini memnuniyetle karşıladı.

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak sosyal medya hesabından, “Küresel ekonomiyi büyütmekten gezegenin doğal kaynaklarını korumaya ve demokratik değerleri teşvik etmeye kadar İngiltere ve Brezilya için önemli olan konularda birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de “gıda güvenliğinden ticarete ve iklim değişikliğine kadar acil küresel sorunları ele almak için [Lula] ile birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini” söyledi.

Macron, Lula’nın zaferinin ardından Twitter’da, “Birlikte, birçok ortak sorunumuzun üstesinden gelmek ve iki ülke arasındaki dostluk bağını yeniden inşa etmek için güçlerimizi birleştireceğiz” dedi.

Norveç, yardıma devam edecek

Norveç ise dün Amazon yağmur ormanlarının korunması için sübvansiyonlara devam edeceğini duyurdu. Çevre Bakanı Espen Barthe Edie AFP‘ye “Bolsonaro’dan önce hükümetle iyi ve çok yakın bir işbirliğimiz vardı ve Brezilya’daki ormansızlaşma Lula da Silva’nın (önceki) başkanlığı döneminde büyük ölçüde azaldı” diye konuştu.

Brezilya’nın yağmur ormanlarının korunması için fon sağlayan en büyük bağışçılardan biri olan Norveç, Bolsonaro dönemindeki ormansızlaşmanın çarpıcı biçimde yükselmesiyle 2019’da yardımlarını durdurmuştu.

REUTERS/Bruno Kelly/Dosya Fotoğrafı

Barth Edie, yaklaşık beş milyar Norveç kronu (485 milyon Euro) kullanılmayan yardımın Amazon Orman Koruma ve İklim Koruma Fonu tarafından dağıtılmayı beklediğini de sözlerine ekledi.

Carbon Brief’in analizine göre, Lula’nın zaferi Amazon’daki ormansızlaşmayı önümüzdeki on yılda yüzde 89 oranında azaltabilir. Bolsonaro’nun zarar verici politikalarını tersine çevirmek ise en büyük handikapını oluşturacak.

Bolsonaro’nun ardında zayıflamış bir çevre mevzuatı, mali kaynakları ellerinden alınmış çevre kurumları ve rekor düzeyde ormansızlaşma mirası bıraktığını kaydeden Çevre Adaleti Vakfı‘nın kurucu ortağı Steve Trent ise Brezilya’yı yeniden küresel bir çevre lideri olmaya yönlendirmek için alabileceği tüm desteğe ihtiyacı olacağını ifade etti: Lula’nın yeniden seçilmesi, ‘insanların ve doğanın Bolsonaro yıllarının sebepsiz yıkımından sonra toparlanma şansına sahip olduğu’ anlamına geliyor. Ancak Brezilya’yı yeniden küresel bir çevre lideri olmaya yönlendirmek için alabileceği tüm desteğe ihtiyacı olacak.”

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.