EkolojiManşet

[Özel Haber] Nehirler Konferansı’ndan ortak mesaj: “Barajlar yıkılsın, Nehirler özgür aksın”

0

Doğa Derneği ve DAMOCRACY[1] hareketi işbirliğiyle düzenlenen Dünya Nehirler Konferansı[2]’nda suyu, yaşamı ve kültürü koruma dayanışması için yerli halklar, uluslararası sivil toplum örgütleri Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde 18 Mayıs’ta, bir araya geldi.

Konferansta, Brezilya’nın Amazon bölgesinde baraj karşıtı mücadeleleri ile dünya çapında tanınan Kayapo yerlileri başta olmak üzere, Irak, Kenya, Arjantin, ABD ve AB’den katılımcılar yer aldı.Konferansta, katılımcılarla birlikte su için, doğa için birliktelik mesajı verildi.

“İnsani değerleri ve yaşamı korumak istiyoruz”

Brezilya’da Xingu Nehri’ne yapılması planlanan Belo Monte Baraj[3] Projesi’ne karşı mücadele eden Kayapo[4]lardan, Megaron Txucarramae, inançlarınca nehrin kutsallığını aktardı, gösterilenden daha fazla baraj yapımının planlandığını eğer hayata geçerse hayatlarını eskisi gibi yaşayamayacaklarını ifade etti.

Brezilya’nın enerji sorunu olmadığını, enerji israfının sorun olduğunu ekleyen Txucarramae, bir nehre baraj yapıldığında eskisi gibi olamayacağını söyledi. Orada yaşayan canlıları nereye koyacaklarını da soran Txucarramae, hükümetin ILO 169. madde gereğince,yerli halkları ve onların kültürlerini koruması gerektiğini ancak bunu yapmadığını, aksine müteahhitleri, maden şirketleri adına hareket edildiğini ve onların korunduğunu ifade etti. Kendi gelenekleriyle yaşamlarını sürdürmek istediklerini söyleyenKayapolu kabile şefi Txucarramae: “Direneceğiz, buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Kabile şefi Megaron’un kızı Mayalu Txucarrama “Barış içinde birleşmiş sevgili kardeşlerim” diye başladığı konuşmasında, yaşam hakkının engellendiğini, kendilerinin insani değerleri ve yaşamı korumak istediklerini belirtti.

Brezilyanın yerli hakından Kayapo kabile şefi Megaron ve kızı Mayalu Txucarrama

“Nehir bize günlük yaşamımız için her şeyi verir. Dünya üzerinde herşeyin bir ruhu olduğu bize öğretildi.” şeklinde konuşan Mayalu Txucarramae, “Hükümetin teklif ettiği paraları istemiyoruz. Doğa satın aldığınız her şeyden daha önemli. Nehirler için neden bu kadar uğraşılıyor diye sorabilirsiniz. Sular taze, güçlü, yaşamsal, yaşam için gerekli. Yaşam, doğanın bir sonucu.” dedi

“Doğa son derece güçlü ve dirençli”

Irak Doğa Derneği Başkanı AzzamAlwash ise, Basra’daki durumu aktaran bir sunum yaptı. AzzamAlwash, coğrafyanın insanın üzerinde olduğunu vurgulayarak, doğanın güçlü ve son derece dirençli olduğunu belirtti. Ilısu Barajı projesi tamamlanırsa Basra bataklıkları yeniden kuruyacağını ve binlerce insanın yerinden edileceğini söyleyen Alwash, nehirler için birlikte hareket etmenin öneminden söz etti.

“Barajlar temiz enerji değildir”


Dünya Nehir Örgütü’nden JasonRainey ve Avustralyalı yönetmen UlrichEichelmann[1] barajların etkileri konusunda bilgi aktarımında bulundular. Barajların temiz enerji olarak sunumunun karşısında, aslında karbon salınımı olmadığı için temiz adledildiği; ancak metan gazı salınımı olduğu eklendi.

JasonRainey, nehirlerin barajlanmasının kültürlere etkilediğini söyledi. UlrichEichelmann ise, barajların su kaybettirdiğini ve iklim değişikliğiyle birlikte bu kaybın daha da artacağına değindi.

Konuşmalardan diğer başlıklar:

Amazon Watch Brezilya Kampanya Koordinatörü ChristianPoirier:  “Nehirler damarlamızdır. Barajlar damarlarımızı kesiyor.”

Su Hakkı Kampanyası Koordinatörü Dr. Akgün İlhan: “Su bir yaşam hakkıdır.Su hakkı büyük bir tehlikeyle karşı karşıya.”

Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç: “Bütün nehirler birbirine bağlı. Ilısu barajı, Mezopotamya’yı etkileyecek.”

Patagonya’dan Mapuçi halkının lideri Moira Millan: “Bütün nehirlerin bir şarkısı vardır. Nehirlerin sesleri susturulduğunda, insanların da sesleri susturulur.”

Turkana Gölü Kardeşliği’nden Joshua Angelei: “Kalkınma ancak sosyal adalet çerçevesinde gerçekleşmelidir.”

Dünya Nehirler Konferansının uluslararası katılımcıları 20 Mayıs Pazartesi günü Diyarbakır’ı, 21 Mayıs Salı günü ise Hasankeyf’i ziyaret edecek.

[1]Kanadalı yönetmen ToddSouthgate, dünyanın en çok tartışılan iki baraj projesi olan Brezilya’daki Belo Monte ve Türkiye’deki Ilısu’yu konu alan bir belgeseli Damocracy izlemek için: http://dogadernegi.org/damocracy-izle.aspx

[3]Belo Monte Barajı yapılırsa eğer, 40 bin insan yerinden edilecek. 688 km2 lik yağmur ormanı su altında kalacak. Balıkçılık etkilenecek, nehir ulaşımı sekteye uğratılacak. Belo Monte için çevre etki değerlendirme raporu şirketler tarafından hazırlandı. 2012’de proje kapsamında kabilelere danışılmadığı için baraj projesinin askıya alınması kararı çıkmıştı ancak; federal mahkeme yerel mahkemenin bu kararını iptal etti. Baraj için 15 ayrı suç duyurusu yapıldı.

[4]Kayapolar, nehrin kuzeyinde yaşıyorlar, orada 18 etnik grup var, 25 bin yerli yaşıyor.

Haber: Büşra Akman

(Yeşil Gazete)

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.