Ekonomiİklim KriziManşet

Dünya Meteoroloji Örgütü’nden çölleşme uyarısı: Gıda fiyatları artabilir

0
kuraklık, çölleşme, meteoroloji örgütü, İznik
Kuraklık nedeniyle İznik'te sular çekildi. İznik'te gölün en büyük iskelesi karada kaldı.- Fotoğraf: İHA

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas, Akdeniz bölgesinin her geçen gün daha fazla sıcak ve kurak hale geldiğini belirterek kuraklığın gıda fiyatları, tarım ve hayvancılık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Ekonomi gazetesinden Elif Karaca‘nın aktardığına göre; Petteri Taalas küresel iklim değişikliğinin etkilerine bağlı olarak Akdeniz bölgesinin giderek daha sıcak ve kurak hale geldiğini aktardı. Taalas’a göre; kuraklığın gıda fiyatları üzerindeki etkisi önümüzdeki yıllarda daha da artacak.

‣Van’da bahar havası: Kar yok, hayvanlar merada, kuraklık artıyor
‣Tarımda ‘meteorolojik kuraklık’ günleri: Bir damla su bile israf edilmemeli
‣Kuraklık: Sapanca Gölü’nde çekilen sular alarm veriyor 

Türkiye’nin de bölgenin bir parçası olarak iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında olduğunu söyleyen Taalas, mevcut olumsuz etkilerin uzun yıllar daha devam etmesinin beklendiğini, emisyonların azaltılması gibi iklim değişikliği etkilerini hafifletici önlemlerde başarılı olunabilirse 2060’lardan sonra bu trendde değişiklik olabileceğini belirtti.

çölleşme, gıda fiyatları, dünya meteoroloji örgütü,

Petteri Taalas

‘Daha yüksek gıda fiyatları görebiliriz’

Taalas, Türkiye’de sıcaklık ve kuraklığın artacağını belirterek “Kuraklığın uzun vadede gıda fiyatları üzerinde daha fazla negatif etkilerinin görülmesini bekliyoruz, daha yüksek gıda fiyatları görebiliriz” dedi. Taalas en kötü senaryoya göre, mücadelede yeterince hızlı olunmazsa Akdeniz bölgesinde çölleşmenin hızlanabileceğini belirtti.

‣Alarm çanları: İstanbul’da ocak ayında erikler çiçek açtı, ülke genelinde kuraklık sürüyor
‣Kuraklık: Konya Ovası, obruklardan sonra yarıkların tehditi altında
‣Yanlış su yönetimi ve kuraklıkla tamamen kuruyan Marmara Gölü’nde tarım…

Fosil yakıt kullanımından en kısa sürede kurtulmak ve sulama teknolojilerine odaklanmanın önemine dikkat çeken Taalas su kaynaklarının doğru kullanımı konusunda İsrail’in örnek alınması gerektiğini vurguladı. Taalas ayrıca, Türkiye Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün de alanında geniş bir bölgede başarılı çalışmalar yürüten, çok sayıda ülkeye destek veren aktif bir üyeleri olduğunu ifade etti. Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesiyle ilgili olarak, “Türkiye’nin bu alanda yatırım yapmak için aslında daha büyük bir potansiyeli var” diyen Taalas, tarımsal verimlilik açısından en kötü senaryoya ilişkin şunları söyledi:

“Akdeniz bölgesi için en kötü senaryo çölleşmenin artmasına işaret ediyor. Çölleşme sadece Sahra’nın olduğu Kuzey Afrika ülkelerini değil (Mısır’da, Cezayir’de, Libya’da vb. ülkelerde zaten var), Akdeniz’in kuzeyini de vurabilir. En kötü durum senaryosu be şekilde ne yazık ki ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda başarı sağlanamazsa bunun gibi şeyler olabilir. Neyse ki harekete geçmeye başladık ancak mücadeledeki hırs seviyesi yeterince yüksek değil. Dünyanın bazı yerlerinde büyük tropik fırtınalar, kasırgalar, hortum ve tayfunlar göreceğiz. Deniz seviyesinin yükselmesinin de zorlu etkileri olacak. Böyle devam ederse, kıyıya yakın birçok büyük şehir tehdit altında olacak. Örneğin size yakın ülkelerden Mısır deniz seviyesindeki yükselişe karşı çok hassas durumda.”

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.