ManşetDoğaEkoloji

Dünya limit aşımı günü 22 Ağustos tarihine ilerledi

0
Görsel: BBC

Küresel Ayak İzi, bu yıl koronavirüs salgını ve alınan tedbirler sebebiyle Dünya Limit Aşım Günü’nün üç hafta ilerleyerek 22 Ağustos tarihine denk geldiğini duyurdu. 2019 yılında dünyanın kaynaklarını 29 Temmuz’da tükettiği belirtilmişti.

Dünya Limit Aşım günü insanlığın doğa üzerinde bir takvim yılı içinde yarattığı talebin, dünyadaki doğal kaynakların yenilenme hızını aştığı günü belirtiyor. Yani gezegenin 12 ayda ürettiği doğal kaynağı 8 ay içinde tükettiğimizi gösteriyor.

En son 2005 yılında gözlemlendi

Açıklamada üç haftalık gerilemenin sebebi olarak enerji talebindeki düşüşün emisyonları geriletmesi ve ekonomik aktivitelerin karantina uygulamaları sebebiyle azalmış olması gösterildi. Hazırlanan rapora göre bu yıl insanlığın karbon ayak izi yüzde 14,5, orman ürünleri ayak izi ise yüzde 8,4 azalacak.

1970 yılında Limit Aşım Günü 29 Aralık olarak belirtilmişti. O zamandan bu yana kaynakların tükenme tarihi daha erken bir tarihe çekiliyor. Koronavirüs salgını sebebiyle 1970 yılından bu yana ilk kez limit aşımı, bir önceki yıla göre daha ileri bir tarihte gerçekleşti ve Ağustos oldu. Bu değer en son 2005 yılında gözlemlenmişti.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.