Doğa MücadelesiManşet

Dünya Hasankeyf günü’nde Ilısu Barajı protesto edildi

0

Mezopotamya Ekolojik Hareketi Batman Ekoloji Meclisi öncülüğünde, ’20 Eylül Dünya Hasankeyf Günü’ münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler kapsamında çevre illerden ve farklı ülkelerden gelen aktivistler 10 bin yıllık tarihi Hasankeyf için yürüyüş yaparak, yapılması planlanan Ilısu barajını protesto etti.

27

 

 

Hasankeyf’te yapılan etkinliğe Mezopotamya Ekoloji Hareketi Batman, Van, Dersim, Mardin, Amed ve Urfa Ekoloji Meclisleri, Şırnak, Adıyaman, Hakkari Ekoloji Meclisi Girişimleri, Jîngeh Ekoloji Kolektifi, Diyarbakır Bisiklet ve Doğa Sporları Kulübü, Hasankeyf Yaşatma Girişimi üyeleri ve aktivistler katıldı.

26

Diyarbakır Bisiklet ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri Batman’dan Hasankeyf’e kadar pedallayıp Hasankeyf’te bekleyen kitleye katıldılar. Bisikletlilerin Hasankeyf’e ulaşmasıyla birlikte Hasankeyf köprüsü trafiğe kapatılarak bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüş ardından kapatılan yol üzerinde Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nden Orhan Balyan Kürtçe olarak ve Batman Ekoloji Meclisi eşsözcüsü İlhami Kuyucu tarafından ise Türkçe olarak Ilısu Barajı’nın aynı zamanda kültürel bir soykırım olduğu vurgulanarak Kürdistan ve Türkiye’deki baraj ve Hes inşaatlarının halklar üzerinde birer tehdit unsuru olarak kullanıldığı belirtildi. Ilısu Barajı’nın Türkiye’nin 4. büyük baraj inşaatı olduğu ve sadece Hasankeyf gibi bir dünya mirasını ortadan kaldırmakla kalmayıp aynı zamanda Şırnak, Siirt, Batman ve Diyarbakır’a kadar uzanan bir coğrafyada insanları yurtsuzlaştıracağı vurgulandı. Etkinlikte ”Savaşa Hayır, Baraja Hayır”, ” Hes Hes Êdî Bes”, ” Munzur, Dicle Özgürdür Özgür Akacak” sloganları atıldı.

28

Dünya Hasankeyf Günü kapsamındaki etkinlikler Zeynel Bey Türbesi’nde tüm çocuklar için uçurtmalar uçurularak sonlandırıldı.

(Jiyana Ekolojik)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.