Koronavirüs SalgınıManşetUlaşım

Dünya genelinde uçuşlar yüzde 64 azaldı

0

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi kıdemli uzmanı ve iklim çalışmaları koordinatörü ve Yeşil Gazete yazarı Ümit Şahin, uluslararası hava trafiğini gösteren gerçek zamanlı uçuş takip sitesi Flightradar24.com’un verilerini paylaştı. Şahin son üç ay içinde uçuşlardaki azalmaya dikkat çekti.  

Günlük uçuş sayılarındaki son üç ayda yaşanan değişim şöyle: 

Yolcu uçaklarındaki azalış işe şu şekilde:

Şahin, grafiklere bakıldığında uçuş sayısının üç ay öncesine nazaran tüm uçuşlarda yüzde 64, yolcu uçakları için ise yüzde 75 azalmış olduğunu belirtti. 

Havayolu şirketleri zor durumda

Salgın nedeniyle bir çok ülke kapılarını dışarıya tamamen kapattı. Dünya genelinde pek çok uçuş bu nedenle iptal edilirken, havayolu şirketleri de maddi açıdan zor günler geçiriyor.

Lufthansa ve TUI gibi dünyaca ünlü havayolu şirketleri devletten yardım talep ederken, ilk iflas eden şirket de geçen yıl Connect Airways tarafından 110 milyon sterlin karşılığında satın alınan Flybe olmuştu.  

Koronavirüs salgını koşullarında uçuşların azalması, sadece havanın temizlenmesine ve hava trafiğinin rahatlamasına değil, atmosferdeki CO2 konsantrasyonunun da düşmesine neden oluyor. Analistler, küresel havacılık endüstrisi nedeniyle de petrol talebinde benzeri görülmemiş bir düşüşün ortaya çıkacağını kaydediyor. Tipik olarak günde yaklaşık 99.700 ticari uçuş bulunuyor, ancak virüsün yayılmasını engellemek için zorunlu olmayan yolculuklar üzerindeki baskı, hava trafiğinin yıl içinde neredeyse dörtte bir oranında düşmesine neden olabileceğine işaret ediliyor. 

You may also like

Comments

Comments are closed.