Dünya çapında 811 milyon insanın açlık çekiyor, 41 milyon da açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya

Dünya Açlık Endeksi'ne göre, gıda sıkıntısı yaşayan insan sayısı geçen yıl 2019'a göre 20 milyon kişi daha arttı ve 155 milyona ulaştı.

Almanya merkezli yardım kuruluşu Welthungerhilfe (Dünya Açlıkla Mücadeleye Yardım), dünyada açlık sorununun giderek ciddileştiğini ve şu an dünya çapında 811 milyon insanın açlık çektiğini, 41 milyon insanın da açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

2030’a kadar “sıfır açlık” hedefinden dramatik bir şekilde uzaklaşıldığı da kaydedildi.

Savaşlar, iklim krizi, salgın açlığı derinleştiriyor

DW Türkçe‘de yer alan habere göre, Welthungerhilfe Genel Sekreteri Mathias Mogge, bugün açıklanan son Dünya Açlık Endeksi‘ne göre, 47 ülkenin 2030 yılına kadar düşük açlık kategorisine bile ulaşamayacağının görüldüğünü, gıda sıkıntısı yaşayan insan sayısının ise geçen yıl, 2019’a göre 20 milyon kişi daha artarak 155 milyona ulaştığını kaydetti.

Savaş ve çatışmalar, iklim krizi ve koronavirüs salgının da açlık sorununu derinleştirdiğini kaydeden Mogge, siyasetin gıda sıkıntısına neden olan krizlerle mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

Mogge, açlık krizi yaşayan ülkelere mali yardımla birlikte, 31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde Glasgow‘da düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı‘nda iklim krizine karşı bağlayıcı taahhütlerde bulunulmasını talep etti.

‘Açlıkla mücadelede yardım kuruluşları daha iyi finanse edilmeli’

Dünya Açlık Endeksi’ne göre, geçtiğimiz yıl 30 milyon insan açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Açlıktan en ağır etkilenen ülkeler ise Sahra çölünün güneyindeki Afrika ülkeleri ve Güney Asya ülkeleri. 100 puanlık skalada en düşük dereceyi 50,8 ile Somali alırken, Yemen 45,1, Orta Afrika Cumhuriyeti 43, Çad 39,6, Kongo Demokratik Cumhuriyeti 38 ve Madagaskar 36,3 puanla durumun “çok ciddi” olduğu ülkeler arasında.

Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller de açlığı “inanılmaz bir skandal” diye tanımladı ve “Açlık cinayettir. Çünkü dünyadaki tüm insanları doyuracak bilgiye de teknolojiye de sahibiz” dedi.

Dünyada her gün 15 bin çocuğun açlıktan öldüğünü belirten Müller, dünya çapında açlıkla daha iyi mücadele edebilmek için yardım kuruluşlarının daha iyi finanse edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR