Uncategorized

Dublin karıştı: Çocukların yaralandığı saldırıdan sonra protestolar şiddet olaylarına dönüştü

0

İrlanda’nın başkenti Dublin’de bir bıçaklı saldırıda üçü çocuk, beş kişinin yaralanmasının ardından düzenlenen gösterilerde araçlar ateşe verildi, mağazalar yağmalandı.

Kent merkezindeki Parnell Meydanı’nda bir okulun önünde yerel saatle 13:40 dolaylarında, kent düzenlenen saldırıda beş yaşındaki bir kız çocuğu ve 30’lu yaşlarındaki bir kadın ağır yaralandı. Polis, soruşturmalarda 40’lı yaşlarındaki ağır yaralı bir erkeğin üzerinde durduklarını açıkladı. Polis zanlının milliyeti konusunda bilgi vermedi ancak BBC’ye konuşan kaynaklar şüphelinin, İrlanda vatandaşı olduğunu ve ülkede 20 yıldır yaşadığını söyledi.

Polis, saldırıyla ilgili olarak başka herhangi bir kişinin aranmadığını da ekledi.

göstericiler

Kent merkezinde olay yerinin yakınlarındaki bazı caddelerde yoğunlaşan protestolarda bazı araçlar, bir tramvay ve bir otobüs ateşe verildi. Bir mağaza yağmalanırken, diğer mağazaların vitrin camları kırıldı. Kalabalığın artması üzerine çevik kuvvet güçleri olay bölgesinde konuşlandırıldı.

The Guardian‘ın aktardığına göre de göstericiler ile çevik kuvvet arasında da arbedeler yaşandı. Göstericilerden bazılarının polise doğru işaret fişeği ateşlediği, bazılarının da arbedede çevredeki bar ve restoranlardan buldukları sandalyeleri kullandığı görüldü.

Gece saatlerinde İrlanda parlamento binasının etrafında bir polis kordonu oluşturulduğu ve alışveriş caddesi Grafton’da güvenlik önlemleri artırıldı. Polisin sosyal medya hesabından paylaşılan videoda üst düzey bir yetkili, saldırıya uğrayan ve darp edilen polis memurları olduğunu söyledi.

İrlanda Adalet Bakanı Helen McEntee, olayların “kabul edilemez” olduğunu söyledi ve “mide bulandırıcı bir trajedinin sokakları dağıtmak için kullanılmaması gerektiğini” ifade etti.

İrlanda Polis Teşkilatı‘nın yöneticisi Drew Harris ise, saldırının ardından yaşanan olaylardan “aşırı sağ ideolojiyle hareket eden delirmiş, holigan bir kesimi” sorumlu tuttu.

olay yeri

 

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, olaydan şoke olduğunu ve “ayrıntıların hala belirlenmeye çalışıldığını” bildirdi. Polis şefi de  halka “sorumlu davranma, dezenformasyonu ve sosyal medyada dolaşan dedikoduları dinlememe” çağrısı yaptı.

Şef Harris “Ne yaşandığını biliyoruz ama neden yaşandığı hala belirsiz” dedi.

Daha önce düzenlenen basın toplantısında da üst düzey polis yetkilisi Liam Geraghty ise beş yaşındaki kız çocuğunun hastanede tedavi gördüğünü, altı yaşındaki bir diğer kız çocuğu ve beş yaşındaki bir erkek çocuğunun yaralarının daha hafif olduğu bilgisini verdi.

Geraghty soruşturmanın ilk aşamalarında olmalarına rağmen, polisin olayın “terör bağlantılı bir eylem” olmadığı konusunda emin olduğunu ve “münferit bir saldırı” gibi göründüğünü kaydetti.

You may also like

Comments

Comments are closed.