DSÖ: Çok çalışmak öldürüyor

Salgın yüzünden eve kapanma döneminde çalışma saatlerinin de uzadığına dikkat çeken uzmanlar, hafta 55 saat çalışan birinin kalp krizi ve inme yüzünden ölme ihtimalinin 40 saat çalışana göre yüzde 17 daha fazla olduğunu kaydetti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), uzun saatler çalışmanın her yıl yüz binlerce insanı öldürdüğünü ve bu trendin giderek kötüleştiğini ifade etti. Örgüt Covid-19 pandemisi nedeniyle durumun daha da kötüleşebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmalara göre, 2016 yılında 745 bin kişi uzun çalışma saatlerine bağlı inme veya kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetti. Bu araştırma ölümlerin, son verilerin toplandığı 2000 yılına kıyasla yüzde 30 artış gösterdiğini ortaya çıkardı.

DSÖ’nün Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı‘nın başındaki Maria Neira, “Haftada 55 saat veya daha fazla çalışmada ciddi bir sağlık tehlikesidir. Bu bilgi ile harekete geçilmesini, işçilere daha çok koruma sağlanmasını umuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Salgın, çalışma saatlerini uzattı

Bir yılı aşkın süredir devam eden pandemiyle birlikte küresel ekonomiler de zora girdi. Yaşamın her alanında alışkanlıkları değiştiren salgın nedeniyle, çalışma şeklinde de değişikliklere gidildi.

Covid-19’la mücadele kapsamında alınan tedbirler, uzaktan çalışmayı yeni normal haline getirdi. Ancak uzaktan çalışma sistemiyle, işten kopmak daha zor bir hal aldı.

194 ülkeden toplanan veriye göre haftada 55 saatten fazla çalışan birinin 35-40 saat çalışan birine göre inme geçirme riski yüzde 35 daha fazla, kalp hastalığı nedeniyle ölme ihtimali ise yüzde 17 daha yüksek.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR