ManşetDünya

Donald Trump azil davasında aklandı

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) 6 Ocak tarihinde eski Başkan Donald Trump taraftarlarının Kongre binasını basmasına ilişkin Senato Genel Kurulu’nda azil istemiyle yargılanan Trump, yapılan oylama sonucunda aklandı.

Kongre baskınındaki rolü gerekçesiyle Demokratların suçladığı ve ikinci kez azil istemiyle yargılanan ilk başkan olan Trump, Senato’da yapılan yargılamasının beşinci gününde suçsuz bulundu.

57 senatör Trump aleyhinde oy kullandı

Yapılan oylamada 57 senatör Trump aleyhinde oy kullanırken, 43 senatör ise Trump’ın suçsuz olduğu yönünde oy verdi. Böylece 100 sandalyeli Senatoda suçlu bulunabilmesi için en az 3’te 2 çoğunluğun oyu (67 senatör) gereken Trump, hakkındaki “halkı isyana teşvik” başlıklı azil suçlamasından aklanmış oldu.

Oylamada, 50 Demokrat senatörün yanı sıra Cumhuriyetçi 7 senatör de Trump aleyhinde oy kullandı. Trump’a yönelik daha önce aleyhte açıklamalar yapan Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse ve Patrick Toomey, oylamada Demokratlarla birlikte hareket eden isimler oldu.

Trump: Hareketimiz yeni başladı

Senato’daki oylamanın lehine sonuçlanmasının ardından açıklama yapan Trump, avukatlarına teşekkür etti ve aktif olarak siyaset yapmaya devam edeceği mesajı verdi. Trump, “Amerika’yı yeniden harika bir hale getirmek için tarihi, vatansever ve güzel hareketimiz daha yeni başladı” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ise oylamadan sonra yaptığı açıklamada, Trump’a yöneltilen suçlamaların “tartışmasız” olduğunu vurguladı. Biden, “Tarihimizin bu üzücü bölümü bize demokrasinin kırılgan olduğunu, her zaman savunulması gerektiğini hatırlattı” ifadelerini kullandı.

Beş kişi yaşamını yitirmişti

Joe Biden‘ın 3 Kasım tarihinde yapılan seçimlerde kazandığı oyların tescil edileceği ve başkanlığının onaylanacağı gün, Donald Trump taraftarları Washington DC‘de kongre binasını işgal etmişti.

Seçimlerde hile olduğunu iddia eden protestocular, bütün güvenlik önlemlerini aşmış ve dört saat boyunca binayı işgal etmişti. Çıkan olaylar sonucunda beş eylemci yaşamını yitirirken, 17 polis yaralanmış, 52 kişi ise gözaltına alınmıştı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.