DünyaManşet

ABD’de kongre binası işgal edildi: 4 kişi hayatını kaybetti

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) başkenti Washington DC’de Başkan Donald Trump yanlısı protestocular, dün gerçekleştirdikleri protesto sonrası kongre binasını işgal etti.

Yaklaşık dört saat süren işgal sebebiyle dört kişi hayatını kaybetti. Yaşanan olayların ardından Washington DC’de saat 18.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Neler yaşandı?

3 Kasım 2020’deki başkanlık seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılması ve sonuçların resmen tescil edilerek Başkan Joe Biden‘ın zaferinin kesinleştirilmesi için Kapitol Binası‘nda toplanıldı.

Seçimlere usulsüzlük karıştığı yönündeki asılsız ve doğru olmayan iddiaları ortaya atan Başkan Donald Trump‘ın çağrısıyla başkent Washington DC’de binlerce kişi toplandı.

Trump, Beyaz Saray önünde destekçilerine yaptığı konuşmada, “Asla vazgeçmeyeceğiz, yenilgiyi asla kabul etmeyeceğiz” dedi.

Protestocular bariyerleri aştı

Daha sonra kalabalık, Senato ile Temsilciler Meclisi’nin ortak oturumunun başlamasından kısa bir süre sonra bina çevresindeki güvenlik bariyerlerini aşarak, Kongre binasına ulaştı.

Polis ateş açtı

Burada polisin biber gazıyla müdahale ettiği görüntülendi. Ancak protestocular camları kırarak, ve duvarlardan tırmanarak yollarına devam etti.

“Senato Başkanı” sıfatıyla oturumu yöneten ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldı.

Bazı protestocular Senato genel kurul salonuna ulaştı. Temsilciler Meclisi‘nde ise kapılar kapatıldı, kapıların önüne barikatlar kuruldu ve güvenlik güçleri içeri girmek isteyenlere ateş açtı.

Trump: Eve dönün

Biden, olayları bir “kalkışma” olarak değerlendirdi ve Trump’a protestoculara seslenme çağrısında bulundu. Trump ise eve dönün çağrısı yaptı. Fakat, seçimleri büyük bir farkla kazandığını da iddia etti.

Twitter’dan mesaj paylaşan Trump “ABD Kongresi’ndeki herkesten barışçı olmalarını istiyorum. Şiddet yok. Bizim kanun ve nizam partisi olduğumuzu unutmayın. Yasaya uyun” dedi.

Oturuma devam edildi

Protestocular tarafından gerçekleştirilen işgal yaklaşık dört saat sürdü. ABD Temsilciler Meclisi‘nin Yargı Komitesi‘ndeki Demokratlar Başkan Yardımcısı Mike Pence, protestocuların binaya girmesi sonrası yarım kalan Biden’ın başkanlığının onaylanacağı oturumu yeniden başlattı. Pence, yaşananlarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bugün ABD Kongresi’nin karanlık bir günüydü. Ancak başkent polisinin, federal, eyalet ve yerel güvenlik birimlerinin yoğun çabası sayesinde şiddet bertaraf edildi. Kongre güvenlik altına alındı. Burada yaşanan şiddeti en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu kutsal koridorlarda yaşanan can kaybının da Kongre’yi savunurken yaralananların da yasını tutuyoruz. Bugün başkentimizi savunduk. Bu tarihi mekanı korumak için görev yerlerinden ayrılmayan kadın ve erkeklere her zaman minnettar kalacağız.”

Fotoğraf: NYT

Dört kişi hayatını kaybetti

Washington polis şefi Robert Contee, konuyla ilgili yaptığı açıklamada çıkan çatışmalarda toplam dört kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ölen kişilerin ise kimlikleri henüz açıklanmadı.

Contee, olaylarda 14 polisin hafif şekilde yaralandığını, en az 52 kişinin de gözaltına alındığını ekledi.

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, protestoların ardından şehirde 15 günlüğüne acil durum ilan edileceğini duyurdu. Acil durum, Biden’ın yemin töreninin olacağı 20 Ocak tarihini de kapsayacak.

İstifalar geldi

Meydana gelen olayların ardından ise istifa haberleri geldi. Trump’ın eşi Melania Trump‘ın Özel Kalem Müdürü Stephanie Grisham istifa ettiği açıkladı.

Reuters‘ın haberine göre, Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews ve Beyaz Saray Sosyal İşler Müdürü Rickie Niceta da görevlerinden istifa etti.

‘Demokrasimiz saldırı altında’

Olaylara ilişkin açıklama yapan seçilmiş başkan Joe Biden, demokrasinin büyük bir saldırı altında olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

Demokrasimiz eşi görülmemiş bir saldırı altında. Modern zamanlarda gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor. Özgürlük kalesine bir saldırı. Halkın temsilcilerine ve başkent polisine, onları korumaya yemin edenlere bir saldırı. Ve cumhuriyetimizin kalbinde çalışan kamu görevlilerine. Çok açık konuşayım. Kongre binasındaki kaos sahneleri gerçek bir ABD’yi yansıtmıyor. Gördüklerimiz küçük, kendini kanunsuzluğa adamış aşırılılık yanlıları. Bu muhalefet değil. Bu bir düzensizlik. Bu kaos, fitne ile sınırlı.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.