DünyaManşet

Trump’ın azil duruşmasında suçlamalar tamamlandı, sıra savunmada

0

6 Ocak’taki Kongre baskını nedeniyle eski ABD Başkanı Donald Trump‘ın yargılandığı Senatodaki azil duruşmalarında Demokrat savcı vekiller sunumlarını bitirdi.  

Temsilciler Meclisinden gelen ve iddia makamı olarak görev yapan Demokrat savcı vekiller, Senato’nun Trump‘ı cezalandırmaması durumunda “bunu tarihin affetmeyeceğini” savundu. Cumhuriyetçi senatörlere seslenen Demokratlar, Trump‘ın halkı isyana teşvik suçu işlediğinin açık olduğunu ve bu durumun anayasal bir suç olduğunu ileri sürdü.

Trump‘ın avukatlarının bugün başlayacakları savunmayı bir gün içinde bitirmeyi planladıkları bildirildi.  

Bu sürecin ardından tarafların varsa tanıkları dinlenecek. Trump‘ın ifade vermeyeceği daha önce açıklanan davada Cumhuriyetçiler kadar Demokratların da yargılamanın uzamaması için tanık çağırmamayı tercih edebilecekleri belirtiliyor.

Sunumların ardından senatörlere her iki tarafa da sorularını yöneltebilmeleri için dört saat süre verilecek. Soru-cevap bölümünün ardından son tartışma bölümü ve ardından Trump‘ın suçlu olup olmadığına karar verilecek oylamanın yapılması bekleniyor.

En az 67 oy gerekiyor  

Yargılamanın ilk gününde yapılan oylamada 44 Cumhuriyetçi senatör Trump‘ı yargılamanın anayasal olmadığı yönünde oy kullanırken, 56 senatör ise yargılamayı anayasal buldu. 50 Demokrat senatörün yanı sıra altı Cumhuriyetçi senatör de Trump aleyhinde oy kullandı.

Trump’ın suçlu olup olmadığına karar verilecek oylamada ise 100 sandalyeli Senatoda suçlu bulunabilmesi için en az 3’te 2 çoğunluğun (67 senatör) Trump aleyhinde oy vermesi gerekiyor. Demokratların ve Cumhuriyetçilerin 50’şer sandalyeye sahip olduğu mevcut Senato aritmetiğinde Trump’ın aklanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

ABD’de 6 Ocak’ta eski Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin Kongre Binasına saldırısının ardından Temsilciler Meclisi, Trump için tekrar azil soruşturması başlattı. biri polis toplam beş kişinin hayatını kaybettiği Kongre baskını konusunda Trump’ın “isyana teşvik” ile suçlandığı azil maddesi, 14 Ocak günü Temsilciler Meclisinde kabul edilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.