Doğuş Derya mecliste erkek egemen yemin yerine kendi metnini okudu

KKTC’de Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP–BG) Milletvekili Doğuş Derya’, Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekillerinin yemin töreni sırasında, mevcut milletvekilliği andını “erkek egemen” bulduğunu belirterek milletvekilliği andı yerine kendi hazırladığı “yemini” okudu.

İlk kez milletvekili seçilen CTP-BG milletvekili Doğuş Derya’nın Meclis kürsüsüne çıkarak farklı bir yemin etme eyleminden dolayı gerginlik çıktı ve meclis oturumuna 5 dakikalık ara verildi.

http://www.youtube.com/watch?v=mE20ef5t5bA

Derya’nın, insan hakları ve kadın eşitliğinden bahseden ant içme metnini, Meclis Başkanlık Divanı adına oturum başkanlığını yürüten Demokrat Parti – Ulusal Güçler (DP-UG) Miletvekili Ergün Serdaroğlu bitirmesine izin vermedi. Aranın ardından tekrar ad okuma suretiyle oturum yeniden açıldı.

Derya, ikinci kez kürsüye geldiğinde milletvekilliği andını okudu.

Söz konusu metni okumasının yemini protesto ettiği anlamına gelmediğini ifade eden Derya, ülkede farklı sosyal kesimler yaşadığına belirterek, şunları söyledi: “Bu sosyal kesimlerin de görünür hale gelmesi için; ırkı, dili, dini, cinsiyeti, cinsel yönelimi nedeniyle kimsenin ayrımcılığa uğramaması için çaba göstereceğime yemine ettim.”

“Mevcut yeminin erkek egemen bir dille yazıldığını” iddia eden Derya, “1983’ten kalan, bazı konularda dışlayıcı olabilen çoğulcu bir dilden yazılmamış bir yemin. Ayrıca erkek egemen bir dille yazılmış. Ben yemini kendi vicdanı ve etik konumlanışım üzerinden önce vicdanımın sesini paylaşmak istedim sonra normal yemini ettim” diye konuştu.

Doğuş Derya’nın okuduğu alternatif milletvekilliği andı şu şekilde;

“Kıbrıs ülkesinde yaşayan her bireyin, dili, dini, ırkı, doğum yeri, sınıfı, yaşı, fiziksel durumu, cinsiyeti veya cinsel yönelimi dolayısıyla ayrımcılığa maruz kalmaması için çalışacağıma, emeğin sömürülmediği adil ve eşit bir düzen yaratmak içi uğraşacağıma, çatışma ve şiddet kültürünün yerine barış ve uzlaşı değerlerinin yerleşmesi için çaba göstereceğime, demokrasi, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağıma; federal bir Kıbrıs kurma ülküsünden vazgeçmeyeceğime insanlık onurum üzerine ant içerim.”

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR